ГРОЧАНСКЕ ШКОЛЕ ЗА ПРИМЕР У БЕОГРАДУ Ђачке кецеље у Калуђерици и Винчи | Жиг Инфо

ГРОЧАНСКЕ ШКОЛЕ ЗА ПРИМЕР У БЕОГРАДУ Ђачке кецеље у Калуђерици и Винчи

Ђачке униформе некада су биле обавезни део школске гардеробе. У учионици су сви били једнаки, па није било загледања марки патика, фармерки, дуксерица…

У престоници тренутно ученици од првог до шестог разреда ОШ „Алекса Шантић“ из Калуђерице имају кецеље, а Савет родитеља ОШ „Никола Тесла“ у Винчи прихватио је предлог да се уведу кецеље од првог до четвртог разреда.

Према речима Драгане Калинић, помоћника директора ОШ „Алекса Шантић“, школске униформе су уведене 2013. године и тренутно их носе ученици од првог до шестог разреда. Дечаци имају плаве, а девојчице розе и имају грб школе. Ђаци кажу да им треба мање времена да се спреме, јер не треба да брину шта ће обући.

– Школа финансира куповину униформи, а претходно је Савет родитеља прихватио ову идеју, сматрајући да се индивидуалност више испољава кроз учење и напредовање, а мање кроз спољашњи изглед – објашњава Калинић. – Идеја нам је да школске униформе носе сви ученици од првог до осмог разреда, као и да их добију и наставници.

Стопама ове школе кренула је и највећа основна школа у Србији „Никола Тесла“ у Винчи. На Савету родитеља је донета једногласна одлука да се уведу униформе за ученике млађих разреда. Уколико одлука добије „зелено светло“, следи законска процедура расписивања тендера и избора произвођача који понуди најповољнију цену униформе. Ако све буде текло по плану, може се очекивати да се ученици већ у другом полугодишту у учионицама појаве у униформама.

– Сви присутни чланови Савета родитеља прихватили су увођење униформи, које би они купили – објашњава Драгољуб Гачић, директор школе. – Цена по комаду била би око 1.000 динара, а требало би сваки разред да има другу боју униформе. Овим потезом желимо да умањимо социјалне разлике међу ученицима, такође и родитељима ће бити практичније јер деца неће прљати и хабати своју гардеробу.

ПОКЛОН ОПШТИНЕ ГРОЦКА

Прваци ОШ „Никола Тесла“, којих има више од 300, већ имају униформе чију набавку је финансирала Општина Гроцка. И пре неколико година, постојала је иницијатива да се уведу ђачке кецеље, али родитељи нису били заинтересовани.

– Униформе је сашила фирма из Крњаче, која је имала најповољнију цену – каже директор Гачић. – Нису у универзалној величини, већ је за свако дете сашивена по мери, а цена је била 1.063 динара. Из буџета Општине Гроцка је за ове намене издвојено око 340.000 динара.

 

Б. Борисављевић, Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Гашић ће бити смењен ТЕК НА ПРОЛЕЋЕ?

Министар одбране Братислав Гашић можда ће ипак остати на овој функцији све до парламентарних избора на пролеће, за које напредњаци верују да ће се десити. ...