Грочански „Завичај“ са Владиком славонским Јованом | Жиг Инфо

Грочански „Завичај“ са Владиком славонским Јованом

Како се наводи у саопштењу удружења „Завичај“, ово удружење присуствовало је састанку са Владиком Славонским Јованом на позив удружења ратних мирнодопских војних инавалида у Београду у просторијама Удружења.

Такође се наводи да се разговарало многобројним питањима од значаја за обнову цркава и манастира и о актуелном положају српског народа на подручју епархије Славонске.

Показано је много воље и иницијатива од стране Владике Јована за очување индентитета српског народа на подручју епархије и видљиво залагање за што бољу сарадњу са присутним удружењима и упућен им је позив да посјете Eпархију славонску, саопштавају из ИРЛ „Завичај“ из Гроцке.

БИОГРАФИЈА  ЕПИСКОПА СЛАВОНСКОГ ЈОВАНА

Епископ Јован (Ћулибрк) је рођен 16. априла 1965. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршио је у (Босанској) Градишци. Јужнословенске језике и књижевности студирао на универзитетима у Бањалуци и Загребу, где је дипломирао на Катедри за стилистику радом о Милошу Црњанском, за који је добио Бранкову награду „Матице српске“ 1991. године.

Теологију је студирао на Православним богословским факултетима у Београду и у Србињу. Магистарске студије из јеврејске културе похађао је у Спомен-установи Јад Вашем и на Јеврејском универзитету у Јерусалиму.

Магистарски рад је одбранио код др Давида Банкира, шефа Међународног института за проучавање Холокауста у Јад Вашему. Тренутно припрема докторат из исте области са др Јоавом Гелбером.

Говори енглески, руски и хебрејски, служи се немачким, грчким и са неколико словенских језика.

Као искушеник био је од 1991. године у манастиру Савина, а 1992. прешао у Цетињски манастир, где је замонашен уочи Ивањдана 1993. године.

Од 1993. до 2003. године предавао је књижевност, српски и словенски језик те општу историју и био секретар Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу.

Члан је Комисије Светог Архијерејског Синода за превод Старог завета. Члан је Одбора за Косово и Метохију Сабора СПЦ.

Коментари

Коментари


Препоручујемо

„ПОБЕГЛА САМ, АЛИ САМ ОСТАВИЛА БЕБУ“ Исповест сексуалне робиње која тврди да ју је отео „нови Џихад Џон“

Језидска тинејџерка Нихад Баракат, која је била сексуална робиња припадника Исламске државе, тврди да ју је отео британски џихадиста, вероватно маскирани џелат Сидарта Дар. Коментари ...