Гушиће нас амброзија, од комараца неће моћи да се живи и ТО НИЈЕ СВЕ! Ово су главне последице михољског лета које је пред нама | Жиг Инфо

Гушиће нас амброзија, од комараца неће моћи да се живи и ТО НИЈЕ СВЕ! Ово су главне последице михољског лета које је пред нама

Нема предаха! До новембра ће нас гушити амброзија, уједати комарци, вребати грозница Западног Нила, кућне љубимце нападати крпељи и буве, а од разних буба, мишева и пацова нећемо моћи да живимо. То су укратко „чари“ које ћемо имати током најављеног михољског лета.

Чак ни то продужено лето неће бити „нормално“ јер, према тренутним најавама метеоролога, биће доста кишних дана у септембру, док ћемо се у октобру кувати и на плус 28 степени Целзијусових.

Власници кућних љубимаца жале се да ниједно средство против бува и крпеља не делује, јер се, како кажу, „та гамад намножила“.

– Нема ни месец дана како сам псу ставио ампулу против бува. Ево опет се чеше. Ово више није нормално! Купам га и шампоном против њих, али слаба вајда! Ветеринар ми је рекао пре неки дан да није то само код мог пса, већ код свих. Време погодује размножавању бува и крпеља и то је сада тако, а биће докле год не захладни – каже за „Блиц“ Београђанин Дејан. Б.

Нажалост, да ће такво опсадно стање трајати до позне јесени потврђује за „Блиц“ Иван Алексић из Завода за биоциде и медицинску екологију.

– Уколико се настави влажно и топло време оно ће погодовати размножавању врста које се сматрају штетним организмима у урбаним срединама – комарцима, крпељима, смеђим и црним бубашвабама, сивим и црним пацовима и кућним мишевима. Амброзија ће цветати до средине октобра, почетка новембра. Иако је јесен годишње доба када се они повлаче, ако температура ваздуха буде повишена, њихова активност ће бити продужена – каже наш саговорник.

Према његовим речима, уколико се деси да септембар буде хладан, постоји могућност да ће се сви ти инсекти и глодари повући па ће их бити мање у октобру.

– Али, остаје да видимо. Ипак, докле год буде било активности комараца важе мере заштите од њих због грознице Запасног Нила коју они преносе на људе. Исто то важи за све алергичне на полен амброзије, али и за буве и крпеље, који нападају кућне љубимце. Завод за биоциде свакоднево третира комарце – навео је он.

Ambrozija ne posustaje

Нама преостаје да се штитимо и даље, а није на одмет и да се подсетимо од чега и како.

Амброзија изазива гушења и повраћања

Полен амброзије изазива јаке алергијске реакције, што је познато свима који муку муче с тим. Највиша концентрација полена тог корова јесте сада, али њено време цветања је до новембра.

Како упозоравају лекари, полен амброзије може да изазове од већ познатих симптома – запушеног носа, пецкања очију, кашља, гушења, бола у грлу и повраћања и проливе, али и реакције на кожи.

Честице тог корова задржавају се на поврћу и воћу, тешко се перу, а могу да буду узрочници повраћања и дијареја, ако их поједемо заједно са тим намирницама. Савет лекара је да се плодови прво потопе у воду, а потом оперу под млазом воде. Наравно, уколико се симптоми алергија погоршају, идите код свог лекара.

Комарци сеју грозницу Западног Нила

Комарци, како наводе инфектолози, нису само досадне крвопије од којих ујутру и увече не може да се живи, већ преносиоци актуелне грознице Западног Нила, тропске болести која се одомаћила у Србији пре шест година.

Досад је у Србији оболело 126 особа, а умрло њих 11. Лекари кажу да је кључно да се заштитимо од уједа комараца. Неопходно је да користимо средства против њиховог уједа, обавезно ставимо мрежице на прозоре, а у кућама и становима, уколико је неопходно, користимо и хемијска средства против комараца која се укључују у струју.

Такође, у сумрак и рано ујутру, када је активност комараца највећа, требало би да носимо дуге рукаве и ногавице, а сву воду из посуда на терасама и у двориштима да испразнимо јер се у њој размножавају комарци.

zaštitite kućne ljubimce

Буве и крпељи опасни за љубимце, али и људе

Уједи бува нису само иритантни за пса, већ могу да проузрокују запаљење коже и интензиван свраб, алергијски дерматитис, преносе такозване цревне црве и бактерије. Пас осећа умор, губи на килажи, а може да добије анемију.

Са друге стране, крпељи су опасни и за кућне љубимце и људе. Код људи могу да изазову тешку Лајмску болест, те је неопходно уколико вам се закачио крпељ да одете код лекара да вам га извади.

Крпељи су паразити који се хране великим количинама крви. Код паса изазивају упале и кожне реакције, значајан губитак крви, што може изазвати анемију и преносе опасне болести, као што су Лајмска болест, али и микроорганизме – рикеције, ерлихиозе и пироплазмозе.

Наравно, превенција је најбољи начин против бува и крпеља, а на тржишту су разна хемијска средства против њих.

Чувајте храну од мишева, пацова и бубашваба

Глодари, као што су мишеви и пацови, опасни су за човека јер могу да шире разне заразе на човека својим изметом, пљувачком и крвљу. Од њих можемо да добијемо туларемију, бруцелозу, туберкулозу, лептоспирозу и друге инфекције.

Битно је да се редовно ради дератизација у подрумима зграда и кућама, како они не би долазили у контакт са храном, водом и предметима које људи користе. Бубашвабе и бубаруси преносе разне врсте микроорганизама и бактерија – салмонелу, стафилококе, стрептококе…

Највећу штету наносе тиме што загађују стамбене просторије и храну, с тим што бубарусе остављају и непријатан мирис на намирницама с којима дођу у додир. Када се појаве у становима и кућама најбоље је позвати стручњаке да их униште.

Р.Бриза   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо