ГУЖВА У КУЋИ ЦВЕЋА Титови пионири и партизани пристижу из свих крајева бивше Југославије, дошли чак И КИНЕЗИ | Жиг Инфо

ГУЖВА У КУЋИ ЦВЕЋА Титови пионири и партизани пристижу из свих крајева бивше Југославије, дошли чак И КИНЕЗИ

На стотине поштовалаца лика и дела Јосипа Броза Тита почели су да се окупљају данас испред Куће цвећа на Дедињу још од раних јутарњих часова како би обележили 37. годишњицу од смрти некадашњег председника СФР Југославије (1953-1980) и лидера КПЈ (1937-1980).

На десетине аутобуса пристиглих из Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе, паркирано је испред Музеја Југославије.

Pozdrav bivšem komandantu

– Из Бањалуке сам, дошли смо још око осам сати. Графичар сам по струци, спојио сам љубав према Југославији и посао – рекао је Драган Игнатовић који се појавио у мајци са ликом Јосипа Броза, али и пионирском марамом око врата.

Dragan Ignatović iz Banjaluke

Посебну пажњу међу многобројним југоносталгичарима привукли су кинески туристи.

– Дошли смо у оквиру туристичке туре. Не знам баш много о Титу, али знам о комунизму – рекао је Шоунг Феј (46) који је дошао са супругом.

I kineski turisti u Kući cveća

И кинески туристи у Кући цвећа

Домаћини из Музеја Југославије, у оквиру којег се налази и Кућа цвећа, очекују велики број посетилаца током дана.

– Људи су већ стајали у редовима у 10 часова када смо отворили врата музеја – рекли су нам љубазни домаћини.

Ни ове године посету Кући цвећа нису пропустили Суботичанка Марта (62) и бивши Сплићанин Барба (75) који живе на северу Војводине.

Marta i Barba došli iz Subotice

Марта и Барба дошли из Суботице

– Увек долазимо за 25. мај, али смо сада решили да мало променимо. Тито нам је значио скоро све у животу. Много смо путовали, а сада више не можемо тако да се дружимо, остао нам је само фејсбук. И даље бих волела да постоји Југославија, али нема шансе – рекла је Марта.

У Кући цвећа се појавио и Титов унук Јосип Јошка Броз, који је искористио прилику да се упише у Књигу жалости.

Ni Joška Broz nije izostao

Ни Јошка Броз није изостао

– Да Тито није ваљао не би се данас спомињао. А много је оних који покушавају да униште сећање на њега – рекао је Јошка Броз.

Међу млађим генерацијама био је брачни пар Филиповић из Македоније. Гордана је рођена у години Титове смрти, па не памти много из прве руке, али због супруга, који толико воли некадашњег председника СФРЈ да док је говорио о њему расплакао се.

Par iz Kumanova

Пар из Куманова

– И са децом смо долазили овде. Били смо и на путу за Хрватску, али је Драган инсистирао да свратимо успут – каже Гордана.

Čika Rule

Чика Руле

Чика Руле, најпознатији ударник из Умчара, већ је у пет сати био је на Дедињу.

– Мало пешке, мало возом, па аустобусом, није ми тешко. Чекам 15.05 сати и тачно тада, по традицији улазим унутра – каже он.

У књизи жалости поруку је свом маршалу оставио и пуковник у пензији Василије Радовић, који је учествовао у биткама на Неретви и Сутјесци.

– Долазим овде сваког 4. и 25. маја. То је био човек који није значио само Југославији, него и целом свету – сетан је Раде који додаје да у та времена ни станове и кола нису закључавали.

Jugoslavija im još u srcu

Југославија им још у срцу

На целом простору око Музеја Југославије много је људи који су оргнути заставама СФР Југославије, са пионирским марамама, беџевима, свиме што асоцира на некадашњу државу.

Милена Родић   Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Поскупело 90 одсто цигарета

Цигарете у Србији од данас су скупље 10 динара по паклици. Код најскупљих то је повећање од 3,45 одсто, а код најјефтинијих од 6,45 одсто. ...