ХАОС У ШКОЛСТВУ: Минимум 5.000 просветара ће дефинитивно напустити радна места | Жиг Инфо

ХАОС У ШКОЛСТВУ: Минимум 5.000 просветара ће дефинитивно напустити радна места

Од тих 20.000 који су вишак некима недостаје 10 одсто норме да би имали пун фонд часова, а некима 30 или 50.

За око 11.000 слободних места у школама бориће се више од 20.000 наставника који су проглашени за технолошки вишак!

На то указују листе потреба школа, објављене јуче на сајту Министарства просвете. То значи да за најмање 5.000 просветара неће бити места.
– Од тих 20.000 који су вишак некима недостаје 10 одсто норме да би имали пун фонд часова, а некима 30 или 50. На пример, нека наставница држи 10 часова недељно, али потребно јој је још осам да би имала пун фонд и да се не би сматрала вишком. То значи да једно слободно место може да се расподели на два наставника. Кад се подвуче црта, процењујемо да ће остати око 5.000 просветара који неће имати где да се удоме – објашњава за Курир Јасна Јанковић, председница репрезентативног синдиката УСПРС.

Социјални програм за оне којима ће бити понуђене отпремнине још није готов, али је план да се отпремнине прво понуде онима којима је мало остало до пензије и који желе да оду из система. Иначе, чим су јуче ујутру на сајту Министарства просвете објављене листе слободних места, портал је блокиран због огромне посете. Министар Вербић је најавио да ће од следеће школске године граница за упис у четворогодишње средње школе бити 50 бодова, а они испод црте иду на занат.

(М. Л. КУРИР)

Коментари

Коментари


Препоручујемо