ХОЋЕ ТЕЗГЕ НЕЋЕ ПАРКИНГ „Винчански неолит“ се побунио, Комисија града одбија! | Жиг Инфо

ХОЋЕ ТЕЗГЕ НЕЋЕ ПАРКИНГ „Винчански неолит“ се побунио, Комисија града одбија!

ПИЈАЦА у Лештанима, која постоји већ 18 година, биће измештена у други део овог насеља. Уз „амин“ градских функционера и без „благослова“ многих мештана овог дела Гроцке.

Тезге се налазе уз Дом здравља „Винча“. Надлежни су одлучили да их изместе у центар Лештана код моста у улици Раван, како би тај простор очистили и преуредили. Удружење грађана „Винчански неолит“ противи се овој одлуци.

– Планирали су да помере пијацу и направе паркинг – каже Слободан Добрић из наведеног удружења за „Новости“. – Има око 10.000 квадрата. Дом здравља заузима 1.330 и остављена је могућност да се надогради на постојећим темељима. На 4.000 квадрата могу да се изграде паркинг места, а на преосталих 4.000 квадрата остале би зелене површине, па не видим зашто пијаца не би остала.

Добрић је са осталим члановима удружења одлучио да објасни надлежнима зашто би требало да им оставе пијацу на постојећем месту. Они су упутили амандман Комисији за планове Скупштине града Београда у коме детаљно објашњавају разлоге због којих не би требало да „дирају“ тржницу. Истакли су да на њој пазари око 50.000 становника, не само Лештана, већ и Винче, Болеча, Ритопека и дела Калуђерице. Толико људи је посећује, наводи се, добрим делом због тога што се налази уз прометну саобраћајницу, излази на Смедеревски пут, што значи да ако се премести да ће продаја „умрети“. Њене капије су отворене 365 дана у години. Уз ове аргументе, да поткрепе тврдње, скупили су и предали петицију од 700 потписа.

– Хоће тржницу да преселе пет километара даље, што је ван сваке памети, јер нама који тамо живимо то не одговара и нико нас није питао за мишљење – закључује Добрић. – Она нема комплетну инфраструктуру, али могли би да је среде на радост купаца и оних који тамо раде.

Захтеви овог удружења нису усвојени на последњој одржаној седници Скупштине града Београда. У образложењу је написано да је потребно преместити пијацу са парцеле Дома здравља да би та парцела била искоришћена за потребе ове установе, паркирање и пратеће садржаје.

ОКО 40 ЗАКУПАЦА

ЈП „ПИЈАЦЕ и зеленило Гроцка“ тренутно управља пијацом у Лештанима и има око 40 закупаца.

– Цена дневног закупа је 329 динара, а тромесечни закуп кошта око 4.260 – наводе из овог предузећа.

 

Ј. Новаковић, Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо