И у овој европској земљи можете да возите са СРПСКИМ ДОЗВОЛАМА | Жиг Инфо

И у овој европској земљи можете да возите са СРПСКИМ ДОЗВОЛАМА

Возачке дозволе из Србије од скоро се признају и у Аустрији, што значи да је укинута досадашња обавеза наших држављана да поново у тој држави полажу возачки испит, саопштила је данас Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Држављани Србије који имају регулисан боравак у Аустрији могу да замене српске возачке дозволе за аустријску, за све категорије управљања возилом, а трошкови издавања и превођења возачке дозволе су око 60 евра, саопштва Управа.

За замену и преписивање возачке дозволе потребно је доставити захтев, оригинал и копију возачке дозволе издате у Србији, оригинал и копију превода извода из регистра возачких дозвола, фотографију, пријаву стана у оригиналу и копији, као и боравишну дозволу на увид.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у недељу да то министарство и МУП Србије раде на томе да се у што више земаља признају возачке дозволе издате у Србији, што ће нашим држављанима, каже, омогућити да не троше неколико хиљада евра за поновно полагање возачког испита.

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону саопштава и да од 1. фебруара надлежни органи у Аустралији примењују одлуку о признавању возачких дозвола држављана Србије које су у тој држави добиле статус „Признања искусног возачца“.

Тај статус, додаје се, пружа могућност да подносилац захтева из Србије добије аустралијску возацку дозволу без обавезе полагања практицног дела возачког испита – вожње, и теоријског дела – тестова, за категорије „Ц“ (аутомобил) или „Р“ (мотоцикл).

Подносилац захтева за признавање возачке дозволе из Србије у Аустралији мора да буде старији од 25 година, да испуњава предуслове за релевантне категорије возила, да достави одговарајућу потврду о идентитету, те да испуњава услове о пребивалишту.

Возачи млађи од 25 година који долазе из земље под статусом „Признатог искусног возаца“, мораће да полажу возачки испит у целини.

Тањуг/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо