ИМА НАЧИНА За стабилан Балкан – сви у велику Албанију | Жиг Инфо

ИМА НАЧИНА За стабилан Балкан – сви у велику Албанију

Док премијер Мило Ђукановић, „отац црногорске нације“ ликује због остварења својих НАТО снова, а успут се препуцава са Русима, у Подгорици се спрема скуп који има за циљ промовисање стварања нове државе на Балкану.

И то не било које, већ оне свим нормалнима омражене – „велике Албаније“! Тако се Црна Гора, за мање од два месеца други пут нашла на удару албанских екстремиста. Али, то власти у Подгорици као да не брине много.

Наиме, како су пренели црногорски медији, Тахир Велију, албански политичар и један од водећих заговорника идеје „велике Албаније“ стиже у Тузи поред Подгорице. Свој долазак је најавио лично Велију, истичући да ће 20. августа присуствовати скупу на којем ће промовисати своје залагање за стварање великоалбанске државе на Балкану. А реакција црногорских власти? Нема је, и овог пута само тишина.

Огласио се само МУП Црне Горе који је дао „увијен“ одговор да ће Велијуу бити дозвољен дозвољен улазак у земљу „уколико буде испуњавао законски прописане услове за улазак у Црну Гору“. А који су то услови? Јер, према важећем Закону о странцима, њему може бити забрањен улазак уколико се испостави да то „захтевају разлози националне безбедности и јавног поретка“.

Зар власти у Црној Гори мисле да формирање „велике Албаније“ не представља опасност за Црну Гору? Иако би та нова „држава“ обухватала и део црногорске територије, а једна од идеја коју заговара Велију јесте да Улцињ буде проглашен „слободним градом“, на равне части „подељен“ између Тиране и Подгорице.

Или они овај скуп не схватају озбиљно? Зар им ништа не значи то што је тај Велију у Србији и Грчкој означен као „персона нон грата“ због својих ставова. А ако мисле да не долази у Тузи са неким крајњим намерама, греше. Па сигурно не долази због познате бувље пијаце, има он свој план… Само пре две недеље Велију је у Скопљу одржао скуп на којем је изложио своју идеју „физичког уједињавања свих албанских територија у јединствену националистичку државу Албанаца: уједињену Албанију“. Сада је на реду Црна Гора.

Али, што би то бринуло Ђукановића? Зар нису пре мање од два месеца Албанци са Косова упали на црногорску територију и поставили тамо таблу са именом и грбом такозване Републике Косово. Ни тада није било реакције, никаквог упозорења, демарша, или протестне ноте. Црногорци су само ћутали, а после неколико дана чак и дочекали драгог госта иза Албаније. Тада је црногорско-албанско „пријатељство“ само учвршћено, па је Мило од Албанаца добио и орден.

Само да не буде да га та одликовања  и „пријатељства“ скупо коштају. Па да Тачи, почасни грађанин Подгорице, добије онај део земље уз границу, а да све то заједно уђе у склоп „велике Албаније“. И шта ће онда остати од Црне Горе? Албанци ће узимати парче по парче, већ смо видели како то иде. Нема ту ни права ни правде, они имају велике силе иза себе.

А Мило? Ако тако настави, лако може да остане и без земље којом ће да влада… А његов усхићени позив земљама региона да уђу у НАТО може да прерасте у нову крилатицу – „за стабилан Балкан – сви у велику Албанију“.

 

Д.Обрадовић, Вести

Коментари

Коментари


Препоручујемо