Информер плаћа казне, а наставља да клевеће и лаже | Жиг Инфо

Информер плаћа казне, а наставља да клевеће и лаже

Пресуда против Драгана Ј. Вучићевића, власника и главног уредника Информера, којом је дужан да због повреде части, угледа и достојанства личности исплати 200.000 динара новинару Вукашину Обрадовићу, неће донети ништа ново на медијској сцени Србије, сагласни су саговорници Данаса.

Наиме, ово није први судски процес који је режимски таблоид Информер изгубио због објављивања клевета и лажи, по свему судећи неће бити ни последњи, али је упркос томе остао доследан својој уређивачкој политици.

Обрадовић каже за Данас да суштински ова пресуда неће ништа променити у односу таблоида према обавези поштовања Етичког кодекса и професионалних стандарда.

– Таблоиди су последица опште друштвене атмосфере и једна или две пресуде не могу битније да утичу на њихову уређивачку политику. Уколико би, међутим, сви они који су свакодневно изложени увредама и лажима правду тражили и на суду, а пресуде санкционисале овакво понашање, мислим да би Информер и друштво морали, ако ништа друго, макар да упристоје речник – сматра Обрадовић.

Иницијатива Не давимо Београд недавно је такође добила спор против Информера због писања да су слуге страног фактора, Сороша и Рокфелера, да су радикална формација која жели да пољуља уставни поредак, издајници, насилници, па чак и организација која би могла да угрози животе појединаца на власти. По првостепеној пресуди Информер је дужан да Иницијативи исплати 510.000 динара и да плати судске трошкове.

Пресуду коју је добио Вукашин Обрадовић у Иницијативи оцењују као добру вест, уз нагласак да се у спорним текстовима не ради о неистинама које су изнете грешком или ад хок, већ о механизму гушења критике власти кроз стварања атмосфере линча, чега су овакви текстови само део.

– Механизам функционише тако што се новинари, грађани или активисти прво прогласе издајницима и државним непријатељима у режимским таблоидима, политичари на власти томе доприносе из своје позиције, а затим се на друштвеним мрежама подгрева ова атмосфера хушкањем екстремиста како би урадили нешто да спасу државу од издајника, и на крају то резултира бројним претњама које добијају они који се усуде да говоре критички о власти. Ово су поред Вукашина Обрадовића осетили и наши активисти, али и Драган Јањић, уредник Бете, Динко Грухоњић, уредник НДНВ, Мариника Тепић… – каже за Данас Радомир Лазић из Иницијативе Не давимо Београд. Он сматра да се овде ради о кампањи директно повезаној са Српском напредном странком која кроз режимске медије и десне екстремисте покушава да угуши сваки слободни глас, било да је он медиј или новинар, активиста, грађанин или део опозиције.

Да ће таблоиди наставити праксу клевета и лажи, упркос казнама које с времена на време добијају, сматра и Динко Грухоњић, програмски уредник Независног друштва новинара Србије.

– Неће имати баш никаквог ефекта, док год таблоиди не почну плаћати казне из сопственог џепа, а не новцем који у њих уливају државно-мафијашке структуре преко разноразних сивих и пацовских канала. Као што видимо, ти канали више нису ни сиви, јер таблоиди добијају позамашне своте новца и на конкурсима за финансирање медијских садржаја од јавног интереса. Тако да се не бих чудио да они казне заправо плаћају новцем грађана Србије – истиче Грухоњић. И он сам је водио и добио спор против Информера, због погрдног надимка „Сабахудин“ којим га је Вучићевић у текстовима ословљавао. То пежоративно име пришили су му неонацисти из Националног строја 2005. године, уз низ претњи њему и његовој породици. Информер је надимак „преузео“ а Вучићевић се на суду бранио тако што је покушавао да докаже да се Динко Грухоњић заиста зове – Сабахудин. Потом је тврдио како је Грухоњић под тим именом познат у новинарским круговима.

Вукашин Обрадовићевој је тужио и добио Информер због текстова објављених 2016. године под насловима „Фашизам: Захтевају од ЕУ да забрани Информер“ и „Случај шефа НУНС: Чибе, бре, џукело!“.

Правдајући низ увреда и неистина изнесених у оба текста, Драган Ј. Вучићевић је на суду рекао да се ради о „његовим личним ставовима и мишљењима“ и да због тога „не може да сноси одговорност“, позивајући се притом на праксу Европског суда у Стразбуру.

Ђилас: Не надам се промени

Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију, каже за Данас да против Информера тренутно води пет поступака, али да се никаквој промени њихове уређивачке политике не нада. „Суштина је да они никад не објаве пресуду, иако су дужни по закону“, наглашава Ђилас.

К. Живановић  Данас

Коментари

Коментари


Препоручујемо