ИНСПЕКЦИЈА У ДОМУ ЗДРАВЉА ГРОЦКА због наплате партиципације скупље од прописане | Жиг Инфо

ИНСПЕКЦИЈА У ДОМУ ЗДРАВЉА ГРОЦКА због наплате партиципације скупље од прописане

У складу са утврђеним чињеничним стањем здравствени инспектор је ДЗ Гроцка наложио да се, при наплати партиципације, поступа у складу са Правилником, и да о истом издаје рачун прописане садржине

Инспекција Министарства здравља извршила је ванредни инспекцијски надзор у Дому здравља Гроцка, у којем се пацијентима наплаћује партиципација у Служби лабораторијске дијагностике у Здравственој станици Лештане три пута више него што би требало а о чему је Телеграф.рс писао. Инспектори су утврдили да се у лабораторији партиципација наплаћује по областима а не по упуту, и наложила Дому здравља да у случају партиципације поштује Правилник о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији за 2017 годину.

– У Дому здравља Гроцка напалата партиципације се врши у складу са Правилником, а увидом у медицинску и другу документацију, у вези са лабораторијским анализама, утврђено је да је одређеном броју пацијената издат један упут за више области лабораторијске дијагностике, а партиципација наплаћена по областима, о чему је Дом здравља затражио и мишљење Републичког фонда за здравствено осигурање. У случају погрешно вршене наплате партиципације, Дом здравља ће пацијентима извршити враћање одговарајућег износа – наводи се у извештају инспекције Министарства здравља која је достављена нашем порталу.

У складу са утврђеним чињеничним стањем здравствени инспектор је ДЗ Гроцка наложио да се, при наплати партиципације, поступа у складу са Правилником, и да о истом издаје рачун прописане садржине.

Телеграф.рс је објавио је да је пацијенту у Здравстеној станици Лештане наплаћена партиципација у износу од 150 уместо 50 динара за вађење крви и урина, а на које је упућен на истом упуту. По Правилнику, како нам је објашњено и у Републичком фонду за здравствено осигурање и у Министарству здравља, партиципација се наплаћује по упуту односно папиру тако да је пацијент требало да плати само 50 динара.

Foto: Telegraf

Директор ДЗ Гроцка Драгиша Станојевић тада је објаснио за наш портал да су они штедели папир па су на једном написане све потребне анализе.

Foto: Telegraf

Иначе, упут за лабораторију какав се користи у овом дому здравља користи се у свим осталим, и партиципација се плаћа 50 динара.

Љ. Р. / љ.рациц@телеграф.рс

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ ЈКП СЕЧАЊ.

Отворено писмо директору ЈКП Сечањ. Поштовани господине Вилићу. Ево сведоци смо да већ дуже време искључујете воду становницима општине Сечањ због дуговања. Грађани општине Сечањ ...