ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ПИЈАЦА Парадајз из Македоније, лубенице из Грчке, кајсије из Италије, јагоде и трешње из Гроцке | Жиг Инфо

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ПИЈАЦА Парадајз из Македоније, лубенице из Грчке, кајсије из Италије, јагоде и трешње из Гроцке

Парадајз из Македоније, лубенице и диње из Грчке, кајсије и брескве из Италије, слика су Бајлонијеве пијаце ових дана.

– За домаћи парадајз и паприке је још рано, тек пристижу, тако да их увозимо из Македоније. Све остало на нашој тезги је домаће – краставци, млади кромпирићи, тиквице, шаргарепе – каже С. М. из Вишњице.

Робу из Дебељаче продаје З. М., на чијој се тезги такође продаје увозни парадајз.

– Када ћемо имати домаћи парадајз, највише зависи од времена, док ће цену одређивати услови на тржишту – објашњава З. М.

ЛУБЕНИЦЕ И ДИЊЕ „НА КРИШКЕ“

Лубенице и диње увозе се из Грчке, док су кајсије и брескве из Италије, а тезга Милорада из Београда једна је од ретких на којој се они продају.

– Грађани много мање купују него ранијих година – каже Милорад, који друго воће и поврће набавља из околине Шапца.

НАЈВИШЕ ЈАГОДА И ТРЕШЊИ

Из разних делова Србије и Београда, трешње и јагоде продају се на скоро свакој тезги. Најјефтиније су јагоде из Врчина, које се могу наћи већ за 100 динара по килограму, а међу скупљима су оне са Цера, које су 170. Трешње су углавном из Гроцке, а коштају од 150 до 350 динара.

У СУПЕРМАРКЕТИМА И ДОМАЋЕ И СТРАНО

Понуда у супермаркетима нешто је другачија него на тезгама пијаца, а како кажу у „Универекспорту“, воће и поврће набављају од домаћих произвођача углавном са територије Војводине.

– Целокупна понуда воћа и поврћа, искључујући цитрусе, у нашим продајним објектима је са домаћег тржишта. Домаћем производу прикључујемо понуду из увоза и када желимо потрошачу да омогућимо приступачнију цену, као што је на пример случај са домаћим белим луком, који је знатно скупљи од увозног – каже Оливера Ћирковић из „Универекспорта“.

У компанији „Делез Србија“, која је власник Маxи, Темпо и Схоп&Го објеката, продаје се воће и поврће из целе Србије – лубенице су углавном из Мачве, шаргарепа из Бегеча, а јабуке из Челарева.

– Намирнице које не успевају у нашој земљи или их нема довољно током целе године на тржишту Србије, приморани смо да увозимо. Од октобра до јуна лимун традиционално увозимо из Шпаније, Турске и Италије – каже Милица Поповић из компаније „Делез Србија“.

 

Милица Рашић, Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо