Једна особа преминула од грознице Западног Нила | Жиг Инфо

Једна особа преминула од грознице Западног Нила

Једна особа је преминула ове недеље од грознице Западног Нила, а још 28 је оболело, наводи се на сајту Инситутута за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”. Како се наводи преминуо је мушкарац (84) из Новог Сада.

До сада је регистровано 10 особа оболелих од грознице у Јужнобанатском округу, 10 у Београду, шест у Јужнобачком, два у сремском и једна особа у Подунавском октугу. Оболели имају од 31 до 84 године.

Грозница Западног Нила је вирусно оболење које се преноси убодом зараженог комарца. Наводи се и да је вирус присутан у комарцима на територији Панчева, Београда, Зрењанина и Новог Сада.

Од 2012. до 2017. године у Србије регистровано 574 случаја грознице Западног Нила и забележен је 61 смртни случај.

Већина заражених особа (око 80 одсто) нема никакве симптоме болести, око 20 одсто оболелих има симптоме сличне грипу, са наглом појхавом телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зхлобовима, умором, благим осипом, док код мање од један одсто људи долази до асептичног менингитиса или енцефалитиса.

Који су симптоми вируса Западног Нила?
Највећи број људи који су инфицирани вирусом Западног Нила немају никакве симптоме или, пре потпуног оздрављења, показују благе знаке болести као што су повишена температура, главобоља и болови у телу. Код неких људи може да се јави благи осип или отечене лимфне жлезде. Код неких појединаца нарочито старих особа, вирус Западног Нила може да изазове озбиљну болест која дјелује на мождано ткиво. У врло озбиљним случајевима може да изазове стално оштећење живаца и да буде смртоносна.

ИЗВОР: N1stetoskop.info

Коментари

Коментари


Препоручујемо