ЈЕДВА ПРЕЖИВЕЛА ШЛОГ: Доктори из „Светог Саве“ спасли живот студенткињи која је имала мождани удар | Жиг Инфо

ЈЕДВА ПРЕЖИВЕЛА ШЛОГ: Доктори из „Светог Саве“ спасли живот студенткињи која је имала мождани удар

ДОКТОРИ Специјалне болнице за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ претпрошле ноћи спасли су један млади живот. Студенткињи из Београда (19) која је дошла са симптомима можданог удара у последњи час успели су да стабилизују здравствено стање. Осим што се ради о младој особи, што је врло ретко код овог проблема, за лекаре је било шокантно то што је у питању била потпуно здрава девојка.

Млада Београђанка у болницу „Свети Сава“ дошла је са симптомима који су јасно указивали да се ради о шлогу – слабост десне руке и ноге и отежан говор. Оно што је, међутим, докторима компликовало интервенцију је што је стигла у последњем часу, односно шест сати након што је мождани удар наступио, што је горња граница за реаговање.

– Добро је да је одмах дошла у нашу установу, где смо имали спремну екипу која је могла брзо да реагује – објашњава за „Новости“ др Милан Савић, директор болнице „Свети Сава“. – Хитно смо урадили дијагностику и констатовали да има тромб у средњој можданој артерији и да њено стање није нимало безазлено.

Посебним стентовима, помоћу катетера, лекари су девојци извадили више тромбова који су се налазили у зачепљеној артерији. Њено стање се, кажу нам лекари, убрзо стабилизовало.

– Слабост руке и ноге је отклоњена, а и говор јој је нормализован – објаснио нам је др Савић. – Још се налази на специјалном постоперативном третману, али њено здравствено стање је добро. Верујемо да ће проћи без икаквих последица.

Оно што ову девојку сада чека су детаљне анализе. Најбитније је да се утврди услед чега је дошло до шлога код тако младе, здраве особе.

ЛОШЕ НАВИКЕ ПОВЕЋАВАЈУ РИЗИК

МОЖДАНИ удар годишње се региструје код 25.000 – 30.000 грађана, што је дупло више него број оболелих од инфаркта срца. Да је проблем „измакао контроли“ указује и податак да је мождани удар све учесталији међу популацијом млађом од 40 година.Лоше животне навике допринеле су да овај проблем буде практично узрок водећих болести од којих се данас трећина пацијената медикаментозно лечи, трећина грађана остају трајни инвалиди, док се трећина можданих удара заврши смрћу.

ПРИМЕЊУЈУ СВЕТСКЕ СТАНДАРДЕ

МОЖДАНИ удар се у Специјалној болници „Свети Сава“ врло успешно лечи, тврди директор ове клинике.
– У нашој установи раде изузетно обучени кадрови – од медицинских техничара до лекара – каже др Милан Савић.
– У погледу лечења не заостајемо за светским стандардима.

 

(novosti)

Коментари

Коментари


Препоручујемо