Још 2 милиона грађана чека на нове ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ, а од јуна се старе више НЕ ОВЕРАВАЈУ | Жиг Инфо

Још 2 милиона грађана чека на нове ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ, а од јуна се старе више НЕ ОВЕРАВАЈУ

Око 4,7 милиона грађана добило је до сада нове здравствене књижице, док би осталих два милиона грађана те књижице требало да добију до јуна када се постепено укидају стари обрасци, речено је РТС-у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Око пола милиона грађана Србије није предало захтев за замену здравствене књижице, док је поступку израде у Заводу за израду новчаница и кованог новца тренутно више од 1,6 милиона картица.

У Министарству су, како је пренео РТС, оценили да је процес издавања нових здравствених књижица заказао и да је спорији од предвиђеног „јер се непланирано појавио још један папир“, али су додали да се не одустаје од најављених рокова.

У јуну престаје овера старих књижица

– Од јуна ћемо престајати да оверавамо старе књижице, али нећемо завршити цео процес. Опет смо имали проблема у усаглашавању ствари, али у јуну полако пуштамо цео систем – рекла је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

Вршилац дужности директора Републичког фонда здравственог осигурања Верица Лазић оценила је да тих пола милиона грађана вероватно има оправдан разлог за неподношење захтева, на пример, одсуство из земље.

– А сви грађани који постану осигураници Фонда, моћи ће и у наредном периоду и следеће године да подносе захтеве за новом картицом – каже Лазићева.

Нову здравствену исправу до сада је добило око 4,7 милиона грађана Србије, а неки су на њу чекали и више месеци.

Највише захтева, око три милиона, поднето је у последња три месеца прошле године – односно пре истека званичног рока. Око 505.000 здравствених осигураника није поднело захтев.

Републички фонд за здравствено осигурање направио је апликацију на којој грађани могу да провере шта се дешава са њиховом електронском картицом. За непуних 10 дана, сајт је посетило више од милион осигураника.

– Укуцавањем свог ЛБО броја, осигураник се информише да ли је картица произведена или не. Ако је произведена, онда одлази до матичне испоставе, како би преузео исту. У случају ако су поднели преко е-управе или поште и ако су ставили опцију на кућну адресу – онда чекају да додје кући – казала је Лазић за РТС.

Бета/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо