“Кабаница за сузе” Лидије Ћирић /Сајам књига 25. X у 19 чаова/ | Жиг Инфо

“Кабаница за сузе” Лидије Ћирић /Сајам књига 25. X у 19 чаова/

Лидија Ћирић је рођена Београђанка. По занимању је, мајка, писац, песник, дечији фризер. Мајка је двоје деце Бобана сина и ћерке Андрее..

Роман “Реквијем за један дан” јој је како истиче, треце дете по реду а КАБАНИЦА ЗА СУЗЕ , четврто, како тврди, време је да је држава пензионише. Себе је назвала белом чубурском циганком. Сиротиња је за њу једина елита. Удата је за књижевника Зорана Ћирића, добитника “Нинове” и осталих “знаменитих” награда, којих се за живота одрекао. Објављивала је своје радове у часописима “Поља” и “Исток”. На “Радио Београду – Други програм” драматизована јој је прича “Предавање”. Сарадјује са библиотеком” Милутин Бојић”, “Плато књижаром”, дневним листом “Данас”. Аутор МАНИФЕСТА Права Београђанка.

Лидија Ћирић, гладна детињег сунца, подједнако зна да изненади и у прози (роман Реквијем за један дан) и у поезији, као да се зарекла да ће, кршећи овјештале оквире, трагати за новим исказом, препознатљивим по дубоко прикривеним лирским осјећањима, наталоженим испод наоко грубих „разрачунавања“ са смисленошћу животних ситуација. Као што у прози вјерно и упечатљивим сликама, нарочито кроз трагикомичне сцене, приказује сву суровост и сировост збиље, тако у поезији не опјевава живот, него га, заједно са читаоцима који на волшебан начин постају коаутори њених пјесма, кроз стихове оживљава у његовој свеколикости и временској безграничности. За пјесникињу је чекање друго име за време (Ако постојиш) које је изгубило невиност/као дојиља млеко (Безвремена). Зато не изненађује што у пјесми Цигани никад не умиру (па ни тад), разголићује ту неухватљиву и тешко објашњиву категорију трајања до бестидности.

Део рецензије Ранка Павловића

Ауторка збирке поезије ће своје дело КАБАНИЦА ЗА СУЗЕ први пут представити у сали Васко Попа, хала један на 61. сајму књига 25. 0ктобра у 19х, наравно тамо вас чека и њено друго издање романа РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН ДАН. Говоре: Златомир Јовановић, Здравко Одорчић, Јована Бокуновић и ауторка.

Уредник Златомир Јовановић

Фотографија на корици Станка Абадзића ће заинтригирати публику као и Пушкинов и њен обрачун у већини песама и песма БУДИ МИ ЖЕНА Душка Бабића која се нашла у збирци, не знамо зашто. Дођите да проверимо.

(pokazivac)

 

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Од 2016. плаћаћемо таксу за РТС

Од јануара 2016. године грађани ће плаћати таксу за јавне медијске сервисе, која по закону не може бити виша од 500 динара. Колика ће тачно ...