„КАКО ЋЕ ДЕЦА У БИОСКОП, ИЛИ НА ТРЕНИНГ?“ Најава „ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА“ у Новом Саду изазвала револт и деце и РОДИТЕЉА | Жиг Инфо

„КАКО ЋЕ ДЕЦА У БИОСКОП, ИЛИ НА ТРЕНИНГ?“ Најава „ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА“ у Новом Саду изазвала револт и деце и РОДИТЕЉА

Новосадско Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама предложило је забрану кретања малолетника без пратње у касним вечерњим сатима, што родитељи и стручњаци сматрају претераном мером.

Идеја је да млађи од 16 година не смеју да бораве ван куће без пратње пунолетне особе, која за њих одговара након 22 сата зими, односно иза поноћи лети. Предлаже се и апсолутна забрана уласка малолетницима у било коју врсту угоститељског објекта након 22 сата.

„Исланд је проценат младих који користе дрогу и алкохол свео на пет одсто“

Циљ овог „полицијског часа“ је сузбијање вршњачког насиља и наркоманије код деце. Владимир Јелић председник Координационог тела, каже да је ова мера већ заступљена у појединим европским државама, где је дала дугорочне резултате. Са друге стране родитељи и стручњаци нису одушевљени иницијативом, сматрају да ограничава слободе, а могуће је како ће бити и контрапродуктивна.

Novi Sad

– Захваљујући низу мера, међу којима је и ова, Исланд је проценат младих који активно користе алкохол и психоактивне супстанце за 20 година свео са 44 на свега 5 одсто. Наредних дана ћу имати састанак са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, после ког ћемо имати јаснији став града по овим питањима. Очекујем да ће ове мере бити почетак системске борбе против наркоманије не само у Новом Саду, него и у целој Србији – изјавио је Јелић.

Новосађанин Милан Нешић, родитељ два малолетника, каже да је са 16 година ишао ауто-стопом до Ријеке, иако се та времена данас памте као безбрижна, не верује да је ситуација постала толико лоша да његов син, данас у истим годинама, не сме ноћу ни да крочи сам ван куће после 22 сата.

– Ако та иницијатива прође, само ће се великом броју нормалних људи закомпликовати живот. Велика већина наше деце је добра и савесна. Како ја сада да идем по сина у биоскоп, ако филм траје до 22.30 или на тренинге који исто знају да заврше након 22 сата. Онај ко прави проблем свакако мора бити кажњен, а оном ко је добар не треба ограничавати слободе. Као правник, тврдим да би то било и директно кршење нашег Устава, тако да не верујем да ће иницијатива проћи– изјавио је Нешић.

„Забране су сувуда помоћне методе, само код нас главне“

Психијатар Небојша Барачков сматра да ће ова мера привремено можда „држати воду“, али ће бити укинута после извесног времена и све ће бити враћено на старо. Додаје да је увек боље давати на здравствену превенцију, него на полицију.

– То можда има смисла само привремено ако треба да се спречи неки талас насиља, обрачунавање међу квартовима или школама које трају одређени период, па се уведе оваква мера, али као пратећа, док се интензивно ради са децом, школама и родитељима. Али код нас је овакво стање годинама. Овакве методе у борби против сузбијања злоупотребе дрога међу малолетницима увек су помоћне, само код нас ће изгледа бити главне – изјавио је Барачков.

Није му јасно ни како ће се одлука спроводити, али ако полиција буде приводила малолетнике, само ће оне проблематичне, мамити да се играју жмурке са њима, док са послушнима као и до сада неће бити проблема.

Психолог: Ова иницијативе је утопија

Александар Шибул психолог и породични психотерапет сматра да је ова иницијатива утопија. Како додаје, већ имамо законе који забрањују малолетницима да посећују ноћне клубове, а свако вече у њима се могу срести деца од 13 година, па се тиме нико не бави.

– Не разумем тај моменат забране самосталног кретања. Ту се крше људска права која и малолетници уживају, а са друге стране, залази се у неке породичне односе детета и родитеља. Са 16 година ја сам свирао џез, некад у клубу и после 22 сата. Не верујем да ће ово опште правило допринети нечему, сем да ће се кршити. Онај ко хоће да буде напољу, биће, поготово ако нема контролу породице. Са друге стране, многа деца имају обавезе и после 22 сата – изјавио је Шибул.

А.Ла.   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо