Ко не мисли као власт, може да очекује судбину Сергеја Трифуновића | Жиг Инфо

Ко не мисли као власт, може да очекује судбину Сергеја Трифуновића

Петиција за заустављање медијске и државне хајке на познатог глумца и његову хуманитарну фондацију

Редитељка Ана Марија Роси покренула је онлајн петицију за заустављање медијске и државне хајке на Сергеја Трифуновића. Њен јавни апел преко Фејсбука прекјуче је претворен у петицију коју је за дан потписало више од 1.000 грађана на сајту Петиције24.

– Кад би Србија била демократска земља, овај апел био би упућен министру културе и информисања у Влади Србије Владану Вукосављевићу. Али Србија је земља у којој о свему одлучује један човек, онај што те тужи и онај што ти суди. Зато је ово апел упућен јавности, као последњи чин неслободног друштва, неслободних грађана, у одбрану слободе појединца на право на реч и чињење – написала је Ана Марија Роси. Како наводи, повод је срамна хајка која се последњих дана води против Сергеја Трифуновића, „човека, глумца и хуманитарног радника који је своје име ставио у службу најплеменитије идеје да својом организацијом Подржи живот помаже болесној деци“.

– Сергеју Трифуновићу се прети, свакодневно се прозива најпогрднијим речима, свакодневно се овај уметник на разним плановима онемогућава да живи и ради као слободан грађанин Србије. Организована хајка од стране појединих медија блиских власти Србије и од стране власти, попримили су застрашујуће облике – истакла је Роси. Она је додала да ако не пронађемо механизам да се то заустави и осуди, свако од нас ће бити следећи.

– Свако од уметника ко не мисли као ова власт и ко није подржао ову власт, може да очекује судбину Сергеја Трифуновића – закључила је редитељка.

Ана Марија Роси каже за Данас да је апел покренула како би првенствено колеге дале подршку Сергеју Трифуновићу, али су људи масовно почели да се потписују.

– Потом су ми се јавили људи који организују петиције и предложили да је покрену, што сам подржала. Одзив је велики и надам се да ће имати некаквог ефекта – каже Роси.

Многи од потписника петиције оставили су коментар објашњавајући због чега дају подршку овој акцији.

„Потписујем јер држава крши кодекс лечења деце за коју се Сергеј Трифуновић даје душом и срцем…хајка коју је ова држава применила безочним лажима упућеним Сергеју је пре свега неморална“, написала је једна од потписница.

„Зато што не желим да угледни грађани буду сервирани као криминалци“, „Доста шиканирања људи који чине хумане ствари за ово друштво и не мисле исто као режим“, „Потписујем зато што морамо да подржимо хуманост у нехуманој држави!“, „Потписујем ову петицију зато што сматрам да је ово политичка хајка на Сергеја, зато што је он смогао снаге да дигне глас и да укаже на реалне проблеме који постоје у нашем друштву“, само су неки од коментара потписника петиције.

Подршка широм региона

Подршку Сергеју Трифуновићу дали су грађани широм региона, различите националности. Тако је Дејан Капетановић из Загреба поручио: „Потписујем зато што је лик у реду, човјек има властити тврди став и не да се трпат у свачији политички кош, не мрзи сусједе и сусједне државе, Србин који воли своје и поштује друге народе. Човјек који то проводи у дјело а није националиста“.

 

К. Живановић, Данас

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ПРАЗНИК РОЖДЕСТВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Српска православна црква и њени верници данас прослављају празник посвећен Рођењу Пресвете Богородице (грч: Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, рус: Рождество Пресвятой Богородицы), у народу познатији ...