Колико бачени отпад „живи“ у Јадранском мору? | Жиг Инфо

Колико бачени отпад „живи“ у Јадранском мору?

Уколико баците кору банане у Јадранско море, требаће јој четири недеље да се разгради. Папиру шест седмица, а стакленој флаши чак 4.000 година.

Како би указала на проблем загађења Јадранског мора, хрватска иницијатива „Греен Саил“ направила је инфографику на којој су представили предмете које људи најчешће бацају у Јадран и време потребно да се разграде.

„Туристичка сезона се полако захуктава због чега сматрамо да је ово савршено време за објаву оваквог садржаја“, истакли су из Греен Саил-а.

Та непрофитна организација подсећа да указује на загађење Јадрана, како би освестили наутичаре, туристе и локалну заједницу о том растућем проблему.

Како се наводи, картонској кутији је у мору потребно два месеа да би се разградила, мајици пет месеци, опушцима цигарета и чарапама по пет година, пластичној кеси 20 година, а кожној ципели чак 45 година.

Проћи ће, затим, 50 година да се у Јадрану разгради чаша од стриропора или пловак, 100 година за батерију и 200 за лименку. Пластичној флаши и пеленама потребно је 450 година, удици и најлону за пецање 600 година, а пластичном прибору за јело 1.000 година.

После стаклене флаше, највише времена за овај процес потребно је гуми, односно морало би да прође 2.000 година.

(foto: Green Sail)

Данас Онлине

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Marjanoviću produžen pritvor

Prema ovoj odluci, pritvor mu može trajati najduže do 10. marta 2018. godine, rekla je portparol suda Mirjana Piljić. "Po nalaženju Apelacionog suda i dalje ...