Комарце прскају у цик зоре | Жиг Инфо

Комарце прскају у цик зоре

Акција сузбијања „крвопија“ из авиона сутра и прекосутра у јутарњим часовима. Инсекти заражени вирусом Западног Нила нађени на три локације у Београду и четири у Панчеву

АВИЈАЦИЈА ће напасти комарце сутра и прекосутра у седам градских општина, ако временски услови буду повољни, обавештавају из Завода за биоциде и медицинску екологију. Иначе, комарци заражени вирусом Западног Нила, нађени су на три локације у Београду и четири на територији Панчева, што је мање него претходних година.

У плану је да авиони попрскају укупно 26.000 хектара на територији града, у периоду од 5.00 до 9.00. После два одлагања, коначно запрашивање из ваздуха, у случају повољних временских услова прво ће се вршити на територији леве обале Дунава и у Обреновцу, а потом 13. јула, шест авиона деловаће и Гроцкој, Сурчину, Барајеву, Чукарици и Вождовцу. Акције сузбијања одраслих форми комараца обављаће се препаратом „deltasect 1,2 ulv“, а од њега је неопходно заштитити медоносне пчеле. Пчелари су упозорени да преместе кошнице и не пуштају јединке, до 14 часова тих дана.

Из Завода за биоциде и медицинску екологију наводе да је до сада обављено више од 500 анализа узорака комараца на присуство вируса Западног Нила. Заражене јединке пронађене су око обале Дунава у Гроцкој, уз канал у Лештанима и у Сремчици. Угрожени делови Панчева јесу круг болнице, рит испод тамишког моста, Ваљевска улица и спортски центар у насељу Миса.

– Ове године у Панчеву имамо четири локације на којима је забележено присуство комараца са вирусом, али их је претходних година било и по десет – објашњава Зденка Миљковић, градска секретарка за заштиту животне средине. – Период деловања вируса је тек почео, а углавном траје и током августа. Засада нема заражених људи, а добра ствар је то што је доста људи већ развило имунитет.

Извор ове заразе су дивље птице. Женке комараца, хранећи се крвљу заражених птица, унесу вирус у своје тело, што се касније може пренети и на човека.

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ?

НАДЛЕЖНИ из Завода за биоциде и медицинску екологију саветују становништво да не бораве на отвореном у периоду највеће концентрације комараца, у сумрак и пред зору. Поред река, језера, канала и шума треба носити одећу дугих рукава и ногавица, постављати заштитне мреже на врата и прозоре, чистити канале и празнити воду из делова где се задржава, поставити мреже на вентилационе отрове…

В. Р. – Ј. Н.    Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо