Комшије су прво покушале да изолују пребогату државу, а сада су решиле да је ПРЕТВОРЕ У ОСТРВО – БУКВАЛНО! | Жиг Инфо

Комшије су прво покушале да изолују пребогату државу, а сада су решиле да је ПРЕТВОРЕ У ОСТРВО – БУКВАЛНО!

Изгледа да се Саудијска Арабија додатно дистанцира од Катара, овог пута буквално.

Саудијске власти планирају да ископају канал дуж своје 61 километар дугачке границе са Катаром, чиме би та мала богата држава постала острво, преносе локални медији.

Извештаји које је обавио ист „Макках“ наводе да је Саудијска Арабија позвала пет међународних компанија да учествују на тендеру за пројекат назван „Салва канал“. Рок за пријаву је понедељак. Извори су за лист навели да ће саудијске власти прогласити добитника уговора за пројекат у наредних 90 дана и да се надају да ће канал бити ископан до краја године.

Претходни извештаји су навели да копање канала још чека одобрење владе, али се очекује да он буде широк 200 метара и дубок око 15 до 20 метара. Почетне процене су да ће цена пројекта износити око 745 милиона долара (2,8 милијарди саудијских ријала).

Влада Саудијске Арабије се нада да ће канал довести до „туристичког бума“ у том пограничном региону, јер су у плану и изградња летовалишта, пренео је државни лист „Сабк“.

Међутим тај лист је навео и да ће део канала бити претворен у војну базу и складиште за нуклеарни отпад.

Саудијска стража званично је преузела контролу над граничним прелазом Салва у априлу, срушивши једину копнену везу Катара везу, што је указало на непосредне планове за прављење канала.

Тај потез је вероватно усмерен на даље изоловање Катара, који је прошле године изгубио везе са осталим заливским нацијама. Саудијска Арабија, заједно са Бахреином, Египтом и Уједињеним Арапским Емиратима, прекинула је дипломатске везе са Катаром након неколико месеци непријатељства, наводец́и да та држава спонзорише терористичке групе.

Квартет је такође захтевао да Катар угаси медијску мрежу „Ал Џазира“ коју финансира држава. Катар негира наводе и каже да су потези те четири државе имали за циљ да подрију њен суверенитет.

Раније овог месеца, саудијски краљ Салман наводно је запретио војном акцијом против Катара, уколико та држава инсталира руски систем противваздушне одбране.

 

(Еспресо.рс / Блиц)

Коментари

Коментари


Препоручујемо

ТАЈНА ВЛАСИНСКОГ ЈЕЗЕРА

Препуна је митова и легенди југоисточна Србија, где се налази Власинско језеро, највеће вештачко језеро, које је такође и највише, смештено на надморској висини – ...