КОНТРОЛОРИ БУСПЛУСА ПИШУ ПРЕКРШАЈНЕ КАЗНЕ, ако не платите можете да завршите ШЕСТ ДАНА У ЗАТВОРУ! | Жиг Инфо

КОНТРОЛОРИ БУСПЛУСА ПИШУ ПРЕКРШАЈНЕ КАЗНЕ, ако не платите можете да завршите ШЕСТ ДАНА У ЗАТВОРУ!

Контролори Бусплуса су, по свему судећи, почели да издају и прекршајне налоге, и то са електронским потписом комуналног полицајца!

Како тврди наша читатељка Сандра Р., пре пар дана тек што је ушла у аутобус на линији 94, код болнице “Драгиша Мишовић” контролори су јој тражили карту, а пошто није ни стигла да је очита, затражили су јој личну карту. Међутим, уместо да је питају да ли жели да плати доплатну карту, добила је прекршајни налог на 6.000 динара и то са електронским потписом комуналног полицајца!

Prekršajni nalog kao račun iz marketa

Прекршај је откривен: Увидом у службену евиденцију контролора” наведено је на налогу који изгледа попут рачуна у супермаркету. Ту су и име, презиме и службени број контролора, као и име и презиме комуналног полицајца који је на налог ставио свој електронски потпис.

– Редовно плаћам превоз и ово је прва казна коју сам добила. Затражили су ми личну карту, а они су ми дали тај папир на којем пише да морам да платим 6.000 динара. Нису ми понудили да на лицу места платим 2.000 динара – казала је ова Београђанка.

Најаве да ће контролори издавати прекршаје налоге тако што ће податке о путницима преко својих Бусплус апарата електронски слати Комуналној полицији постојале су још од септембра прошле године, када је усвојена измена Одлуке о јавном линијском превозу путника на територији града. Та одредба одлуке се, међутим, у пракси није примењивала, али чини се да је наша читатељка добила управо такву врсту казне!

На овај начин, писањем прекршајних налога, пооштрава се борба против шверцера. У случају да лице затечено без карте одбије да касније плати 6.000 динара, могао би да заврши чак и у затвору! По закону о прекршајима суд може казну заменити казном затвора и то што за сваких започетих 1.000 динара замењује један дан затвора.

Jasno se vidi da je prekršajni nalog

Дакле, ако неко не плати казну јер није имао карту у возилима јавног градског превоза, могао би да проведе и шест дана у затвору!

СВЕ ЈЕ ПО ЗАКОНУ, АЛИ…

Контролори могу да издају доплатну карту од 2.000 динара или да штампају прекршајни налог који формално попуњава Комунална полиција. Цена казне је 6.000 динара, уз попуст за плаћање у року од седам дана.

А НАДЛЕЖНИ И ДАЉЕ ЋУТЕ

Упркос покушајима да разјаснимо целу ситуацију, те да видимо да ли се ради о строжим применама градских одредаба, то нисмо успели да учинимо. Из Комуналне полиције нисмо добили одговор у вези са случајем, док су из Секретаријата обећали да ће дати објашњење данас.

Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо