КРВ, ЗУБИ И БОРБА ДО СМРТИ На Фејсбуку објављује бруталне обрачуне паса, а за себе тврди да је „љубитељ животиња“ | Жиг Инфо

КРВ, ЗУБИ И БОРБА ДО СМРТИ На Фејсбуку објављује бруталне обрачуне паса, а за себе тврди да је „љубитељ животиња“

Прокупачка полиција последњих неколико дана интензивно ради на расветљавању организованих борби паса у овом крају. Како сазнајемо, пријаву је, због језивих фотографија и снимака крвавих борби паса које на свом фејсбук профилу објављује Лазар Вељковић из Јасенице код Житорађе, поднело словеначко Удружење за заштиту животиња „Завод Пит“.

Један од Фејсбук постова Лазара Вељковића

Вељковић је на свом фејсбук профилу готово свакодневно објављивао крволочне обрачуне паса, а посебно питбулова. На језивим снимцима могу се видети пси које хушкају да се кољу до смрти. Крв, зуби, режање и један мртав пас – тако се укратко могу описати сцене са ових сурових борби.

Фотографије и видео снимке које је Вељковић објављивао уз коментаре да се за „живот мора борити до смрти“, узнемириле су чланове Удружења за заштиту животиња које је све његове објаве фотографисало, прикупило и однело полицији уз пријаву.

Након што је полиција примила пријаву и контактирала овог младића, он је угасио свој профил на овој друштвеној мрежи и направио нови под другим именом, а потом почео да се правда да је слике и материјал скинуо са интернета, и да је он уствари „велики љубитељ животиња“.

Овај случај стигао је и до Основног јавног тужилаштва у Прокупљу које је одмах наложило полицији у Житорађи да подигну кривичну пријаву против Вељковића под сумњом да је извршио кривично дело убијање и злостављање животиња.

– Интензивно радимо на овом случају – рекли су у полицији за „Блиц“.

У Удружењу за заштиту животиња “Шапица” из Прокупља наглашавају да су сигурни да се ради о веродостојним снимцима и да поседују и видео материјал где се наводно у току борбе паса чује и глас извесног младића.

– Ми сумњамо да се у Прокупљу и Житорађи организују борбе паса. Међутим, као и свака криминална радња и то се одвија на непознатој локацији и у строгој тајности. Имамо сазнања и за конкретне локације на којима се организују борбе паса, али не можемо у јавности да изађемо са тим, то су подаци за полицију – каже Биљана Вучетић, председник Удружења „Шапица“.

Она додаје да је пре нешто висе од два месеца Удружењу пријављен готово раскомадан пас и то у школском дворишту, а да су очевици тврдили да су јадног пса раскомадала друга два пса која је нахушкао непознати младић.

– Очевици су нам рекли да је младић намерно пустио псе на недужног луталицу који се ту затекао. На тај начин он их тренира за борбу – тврди Вучетић.

Лазар Вељковић из Јасенице код Житорађа тврди да су његове објаве потпуно погрешно протумачене и да је он у ствари „велики љубитељ животиња“ који има десетак ловачких паса, голубове, папагаје…

– Никада нисам учествовао ни у једној организацији борбе паса, нити знам да се то ради код нас. Пре годину дана сам пронашао на улици стафорд-теријера, довео сам је кући и спасао сигурне смрти јер је била изуједана. Претпостављам да су ране које су видљиве по њој настале у борби, али нисам сигуран – тврди за „Блиц“ овај младић.

Lazar kaže da je sve pogrešno protumačeno i da je on veliki ljubitelj životinja

Лазар каже да је све погрешно протумачено и да је он велики љубитељ животиња

Он наглашава да је статусе скидао са интернета како би се рекламирао и указао на проблем борбе паса, али да је све то, као и његови коментари попут: „Убица“, „Фале јој делови коже, али јој не фали жеља за нове борбе“, који су писани поред слика паса у жару борбе, само „погрешно схваћени“.

 

Од борби паса популарније само борбе петлова

И док за борбу паса нико са сигурношћу не може да потврди да ли се организује или не, у Прокупљу се према речима представника Удружења „Шапица“ чак на две локације у граду, на Царини и насељу Гарић организује борба петлова.

Упућени у ове недозвољене активности тврде да ту нема неке зараде, а да је награда власнику чији петао победи, у ствари петао који је изгубио.

– То је на неки начин традиција у Прокупљу јер се људи тиме забављају. Петлови се не убију на смрт, већ чим један почне да бежи борба престаје а победник је решен – незванично сазнајемо од упућених.

Љубиша Митић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо