субота, 22 фебруар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Ранчићева кућа: Изложба студента Одсека примењено вајарство ФПУ Универзитета у Београду

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Изложба студената Одсека примењено вајарство ФПУ у Београду биће отворена у уторак, 16. априла од 19 часова у Ранчићевој кући - галеријском простору Центра за културу Гроцка. Поставка обухвата избор студентских радова у селекцији професора, насталих у оквиру наставе и изведених у различитим материјалима и техникама, који пружају увид у разноврсност уметничких идеја и вајарске праксе.


Изложба је приређена у сарадњи са Одсеком примењено вајарство Факултета примењених уметности Универзитета у Београду на челу са шефом одсека Гораном Чпајком, редовним професором, у оквиру манифестације „Дани Београда“


Организатор догађаја је Центар за културу Гроцка, а координатор је Вукашин Миловић, доцент Одсека примењено вајарство ФПУ. Изложба траје до 08. маја2019. године.
Приликом отварања догађаја наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

- На изложби су  приказане скулптуре студената различитих генерација са разних нивоа студија на студијском програму Примењено вајарство. Изабрани радови пружају увид у разноврсност идеја о уметности и вајарској пракси, у драгоцену различитост у идејном приступу, осмишљавању и реализовању скулптура. Теме и мотиви који се могу уочити проблематизују појединачне односе студената-аутора према феномену облика и простора, као и према стварности која извире из њих и  која их окружује.
Радови приказани на овој изложби су настали техником непосредног извођења у материјалу као и поступком рада у глини, одливени у гипсу, касније и у металу. Приступ идејном решењу и реализацији у материјалу креће се од класичног – фигуративног вајарства до апстраховане форме. Скулптуре су урађене у класичним материјалима - камену, дрвету, металу, теракоти,  у савременим материјалима - стакло, полиестер, медиапан и др. као и комбиновањем различитих материјала.
Иако су ово радови настали у оквиру наставе на факултету, очигледна је вајарска вештина  и аутентичан уметнички израз студената понаособ. Слободно и неочекивано поигравање ликовним елементима у представљеним скулптурама показује постављени захтев ка целовитом, високо квалитетном, естетски одређеном артефакту, наводи Јулијана Протић, доцент Одсека примењено вајарство ФПУ Универзитета у Београду.

Студије на Одсеку примењено вајарство ФПУ у Београду реализују се у три области, чији наставни процес обухвата идејна решења, пројектну документацију, реализацију радова у материјалу и др:
скулптура у простору и архитектури (скулптура која концепцијски и обликовно чини интегрални део архитектуре, урбаних и слободних простора);
меморијална скулптура (скулптура меморијалног обележавања историјских збивања и личности – од најједноставнијих скулпторских облика до сложенијих споменичких и просторних захвата у овој области), и
ситна пластика и медаљерство (обликовање медаља, плакета, новца, накита, сувенира и других употребних предмета).

Улаз је слободан

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније