петак, 21 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

INNERSPECTED 2, путописи и мапе – галерија Ранчићева кућа

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Самостална изложба цртежа „INNERSPECTED 2“ коју сачињавају ликовни путописи и мапе Миле Гајин aka Mila Issaya, визуелне уметнице, биће представљена у оквиру манифестације „Музеји за 10“ и отворена за публику у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, у петак 14. маја, од 17 до 19 часова, без свечаности отварања, у складу са здравственим препорукама и мерама заштите. 

 Изложба траје до 1. јуна 2021. године.

– Поставка у Ранчићевој кући обухвата више десетина радова Миле Гајин, aka Mila Issaya, визуелне уметнице школоване на Академији примењених уметности у Паризу, и представља својеврсни ликовни путопис пределима Француске и Тајланда. Ликовне забелешке у форми слике и цртежа, мањег до средњег формата, настајале су спонтано током путовања 2018/19. године. Цртежи руком рађени су у покрету, у традиционалним техникама, илуструјући тренутак и бележећи брзе импресије. Отуд су од  ликовних техника коришћене оне на папиру – акварел, акрил, колаж, угљен, оловке, туш… Примењена уметница и oсведочени мајстор илустрације призоре бележи у скицен-блоковима, а виђено најчешће описује тушем и пером – лавираним, колористички акцентованим, или пак бојеним цртежом.

Визуализација утисака варира од скицирања призора, до обраде издвојених детаља или традиционалних симбола, допуњених елементима које потичу из култура у којима живи и ствара. У оквиру мапирање сензација, путопис као приказ виђеног, од спољашњег једновремено води и ка унутрашњем – INNERSPECTED – постајући интроспекција утисака и проживљеног… – наводи у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности.

Биографија: Мила Гајин / Mila Issaya (1981) рођена је у Јагодини, где похађа основну и средњу школу. Године 2002.  завршава једногодишње студије у престижном атељеу „Atelier de S`evres“ у Паризу, а затим полаже пријемни испит на париској Академији примењених уметности „Ecole nationale sup`erieure des arts d`ecoratifs de Paris“ (ENSAD), нашавши се на високој другој позицији од укупно 2.000 кандидата. Током петогодишњих студија (2002-2007) специјализује уметнички смер графика и илустрација, и свестрано експериментише широким спектром уметничких израза. Успешно је завршила академију уметничком књигом илустрација инспирисаном српским митолошким предањем, и радом инспирисаним кинематографским делом Вима Вендерса (‘Le carnet perdu’, 2007). По вокацији илустратор и графички дизајнер, и изнад свега примењени уметник, остварила се у широком распону израза – илустровала је бројне магазине и издања издавачких кућа у Београду и Паризу (издавајамо ИП „Чувари“, Београд; „Hatier“ 2006/7, „Un Infini Cercle Bleu“ 2014, и „Lila LC“ 2020, Pariz), цртеже и маске за париске позоришне представе (издвајамо театар марионета „Les Grandes Personnes“, 2006; дечја позоришта „Point Virgule“ и „Funambule de Montmartre“, 2009-2011), графички дизајн за филм „Tesla, ses confidences électriques“, WISEMOTION, Paris, а такође и за „Tesla Memory Project“, UNESCO. У периоду 2009 – 2020. године представила се као дизајнер и аутор креаторског накита, предмета, путописа и илустрација на бројним самосталним и примењеним изложбама у земљи и иностранству (Јапан, Француска, Немачка, Швајцарска, Италија…), такође и учешћем на ликовним колонијама и студијским боравцима (Београд, Париз, Женева, Рим…). Издвајамо илустрације и графички дизајн посвећене родној равноправности – илустрације књиге „Les Résilientes“ – знамените жене историје, издавач „Lila LC“, Pariz (2020), и учешће у пројекту посвећеном једнакости жена у раду, International Labour Organisation UNESCO (музички клип „We Sing“, 2021). Живи и ради на релацији Србија – Француска.

Ранчићева кућа, споменик културе и аутентични варошки дом Србије с почетка 19. века, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Кућа располаже и пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Добро дошли!

Гроцка.рс

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније