понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Прва књига Александра Станкова “Еластичне приче”

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Новинар из Ниша Александар Станков објавио је своју прву збирку “Еластичне приче” у издању београдске “Агносте”. Приповедање о души и тренуцима истргнутим из времена.

 jhbn

Ова књига доноси, у три тематска циклуса - мисао, емоција и живот, чудесно приповедање о свима нама и смело стаје иза закључка да је душа најеластичнија у универзуму. Станков, кроз згоде и незгоде својих јунака, пише о тренуцима у животу сваког од нас који као најјаче силе делују на душу и њену еластичност.

jmkjhn

Ту је човек и најеластичнији – када мисли, када одлучује и када барата оним нечим унутрашњим и необјашњивим што се дефинише као душа. Када воли и мрзи. Када узима и оставља. Када му се даје и када он даје. Када нема. Када има превише. Када седи у мраку. Сам са собом. Када не може сам. Када га нешто притиска изнутра и када он притиска друге. Када се плаши. Када не уме да објасни. Када хоће више, а живот не да. Када би да бије, а не сме. Када га бију. Када га боли и кад наноси бол. Сваки тај тренутак пише једну причу. Еластичну причу - пише Станков у Уводној речи.

mlml

Он приповеда у својој књизи и о универзалним питањима као што су слобода, отуђеност, срећа, шовинизам, национализам, космополитизам, просветитељство, али и о основним искуствима живота: љубав и смрт, прељуба, блискост или сусрет са непознатим као што је вирус корона.

drsea

Јунаци у просветљујућим искуствима свог живота сведоче о тренуцима када се живот мења или када, сатерани у ћошак, сабирају и сублимирају све оно што им је он донео и траже пут за даље. А опет, сви ликови су једноставни и сви личе један на другог и на нас. Такав је и стил - једноставан, али буди емоције и изазива реакцију и заинтересованост читаоца за друштвено-политички тренутак у којем живимо.

55

Приче су настајале последњих година и нису ни слутиле да ће једног дана бити све заједно у једној збирци. Да су еластичне, схватиле су и оне и ја у време када смо због вируса корона сви ми седели у затворени у кућама. Тада су оне обједињене, а дописана је и последња, 14. прича “Честица” која управо говори о сусрету човека са непознатим. “Еластичне приче” вероватно не дају одговоре на многа питања, али зато терају читаоца да се запита о себи, својој души, његовом положају у друштву и односу према другима - каже Станков.

88

Ова збирка промовисана је у недељу 17. октобра у “Дели” простору у Нишу пред ограниченим бројем људи због епидемиолошке ситуације.

Збирка ће ускоро моћи да се купи у боље снабдевеним књижарама, а до тада сви заинтересовани могу да је поруче по повољнијој цени од 500 динара путем мејл адресеОва адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  или на Фејсбук страници “Elastične priče”.

77

О писцу:

Александар Станков је рођен 1986. године у Нишу.

Дипломирао је на Филозофском факултету у овом граду, на смеру Књижевност и српски језик. Од 2008. године се, са повременим прекидима, бави новинарством. За уређивачки рад добио је награду “Слађана Вељковић” за 2018. годину.

“Еластичне приче” су његова прва збирка која је настајала последњих неколико година. Прича “Мрак” штампана је 2015. године у зборнику “Црте и резе” библиотеке из Свилајнца.

Аутор је блога “Записи са јужне стране” где објављује своје приче, колумне и коментаре.

Живи и ради у Нишу.

99

 Медиа & реформ центар НишМедиа & реформ центар Ниш

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније