недеља, 16 јануар 2022
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПЕН центар: Угрожен опстанак Српског књижевног листа, извршитељ скинуо новац

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Управни одбор Српског ПЕН центра саопштио је да је са забринутошћу примио вести да су угрожени опстанак и даље излажење Српског књижевног листа и навео да је извршитељ недавно са рачуна тог листа скинуо сав новац, укључујући и онај добијен на конкурсу Министарства културе.

 

Српски ПЕН центар у саопштењу захтева од надлежних секретаријата и Пословног простора града Београда да преиспитају и промене одлуке које, како истичу, на најдиректнији начин онемогућавају даљи рад Српског књижевног листа.

„Од пре две године, Пословни простор града Београда је драматично, ‘двадесетак пута’ повећао цене закупа простора Српском књижевном листу, што је овај лист онемогућавало да редовно измирује своје обавезе а врхунац је уследио недавно, када је с рачуна Српског књижевног листа извршитељ скинуо сав новац, па и са наменског рачуна у Трезору, на коме су се налазила средства за два броја овог листа одобрена на конкурсу Министарства културе за подршку књижевној периодици“, наводи се у саопштењу.

Указују да је на такав начин Српски књижевни лист по убрзаној процедури остао и без простора за рад редакције и без минималних средстава за објављивање нових бројева.

„А захваљујући чињеници да није обавештен да Пословни простор града Београда води судски поступак против њега, а камоли да је читав случај предат у надлежност судског извршитеља, Српски књижевни лист је остао и без могућности и права на жалбу“, додају у саопштењу.

Српски ПЕН центар закључује да пример Српског књижевног листа показује у каквој су тешкој позицији књижевни листови и часописи у нашој земљи, као и да не постоји културна политика која разуме и афирмише улогу књижевне периодике.

„Неопходно је наћи могућности да се одлуке које су усмерене против опстанка Српског књижевног листа преиспитају и уклоне, а први корак треба да буде враћање наменских средстава за штампу нових бројева на наменски рачун листа“, стоји у саопштењу Српског ПЕН центра.

ФоНет/Н1

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније