понедељак, 01 јун 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Умрла Мира Ступица

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Велика драмска уметница Мира Ступица преминула је ноћас у 93 години. око три сата после поноћи у дому за стара лица у Земуну. Ступица је претрпела тежак мождани удар, оперисана је, али није успела да се опорави. Пре само два дана прославила је 93. рођендан. Оставила је изузетан траг у драмској уметности, и на сцени и на платну. Добила је најпрестижнија признања, проглашена глумицом XX века. За собом је оставила и аутобиографску књигу „Шака соли“ у којој је пишући о свом животу и каријери исписала и упечатљиву слику једне епохе. Била је прво од четворо деце Радомира Тодоровића, родом из Орашца, и Данице, рођене Станишић из Ливна. Њени биографи бележе да су два брата, Предраг и Зоран, умрли са свега две и три године, а неколико година потом је родјен трећи брат - Бора. У Гњилану је са четири године гледала и прву позоришну представу - "Бој на Косову" у извођењу неке путујуће трупе. Породица се потом сели у Горњи Милановац, на ново службовање, где јој 1932. од туберкулозе умире отац. Самохрана мајка Даница са децом одлази у Аранђеловац, па у Београд, где ће се Мира препустити магији позоришта. На сценама у Шапцу и Нишу, преко Народног и ЈДП-а, па све до театара Париза и Москве, низале су се улоге. Играла је у свим жанровима, али и од класике до савременог националног и иностраног репертоара. Била је незаборавна Петруњела, Глорија, бароница Кастели, Мадам Сан Жен...

Врхунац глумачког дара

Више пута је понављала да је врхунац глумачког дара остварила управо у режијама Бојана Ступице, током две деценије заједничког живота на сцени и ван ње. За све чиме је задужила наш театар и филм нису је заобишле најзначајније награде и признања. Добитница је Добричиног прстена, Статуете "Јоаким Вујић", награда "Павле Вуисић", фестивала "Дани Зорана Радмиловића"... На великом платну дебитовала је у екранизацији романа "Бакоња фра Брне", почетком педесетих година прошлог века, а потом играла у филмовима "Јара господа" , "У мрежи", "Стојан Мутикаша", "Ханка", "Делије", "Крвава бајка", "Доручак са дјаволом", а у новом миленијуму и у "Седам и по" и "Паради".

По овоме ћемо је се сећати

Од великог броја ТВ остварења издваја се сигурно њена Кика Бибић из "Буквара", захваљујући којој су се многи описменили.   Своја животна искуства, која су била саткана од професионалних успеха, три брака (Мавид Поповић, Бојан Ступица и Цвијетин Мијатовић), али великих губитака, сабрала је у књигу "Шака соли", која је имала неколико издања. У јавности се последњи пут појавила у априлу прошле године на Дан Југословенског драмског позоришта.

Награде

Добитник је најзначајнијих награда међу којима су “Добричин прстен”, “Стеријина за животно дело, “Павле Вујисић”,”Зоран Радмиловић”...

Кремација у уторак

Кремација глумице Мире Ступице биће обављена у уторак 23. августа у 13. часова на Новом гробљу, сазнаје "Блиц".   (blic)

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније