понедељак, 26 октобар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН ДАН У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ У СМЕДЕРЕВУ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Лидија Ћирић, наша Права београдјанка, књжевница, мајка, дечји фризер, жена са меркуром у петом пољу у близанцима, како би то она нагласила и месецом у водолији, наставља своју "турнеју" и не престаје са промоцијама њеног првенца романа који је доживео друго издање након шест месеци и који читаоци већ називају лектиром РЕКВИЈЕМ ЗА ЈЕДАН ДАН.

Лидија, гладна детињег сна, овог месеца гостује 11.5.2017. у 19 часова у "Народној Библиотеци Смедерево" у организацији директорке Марине Лазовић, а о роману ће говорити млади књижевник, Урош Тимић.

Роман Лидије Ћирић „Реквијем за један дан“ нешто је несвакидашње у домаћој, савременој књижевности у којој смо навикли да је примат бачен на радњу, фабула развијена, а све то у циљу да мотивише читаоца да настави са читањем. Наиме, иако је реч о роману где се рања одиграва у мање од неколико сати (са више епизодних ретроспектива, све у циљу наглашавања главне приче), читаоцу ни на тренутак неће опасти пажња током читања овог дела. Пет сестара и мајка, након очеве сахране, окупљају се у породичном дому. Схватамо да су у питању сасвим различите личности, а опет, на својствен начин, сличне тек толико да се примећују родбински односи. Акценат је њиховим дијалозима који нам откривају како њихове карактере, тако и њихове међусобне односе. Не може се ниједна од јунакиња издвојити као главна, те је ово роман са шест потпуно еквивалентних ликов који за то време које успемо да проведемо са њима у потпуности освајају наша срца. Главни разлог за то је њихова огољеност и приказ на какав нисмо до сада навикли. Јунакиње су жене, рањиве и ауторка их као такве и представља. Оно што је посебно занимљиво јесте да, и као такве, оне утеху проналазе на најразличитије начине. Истиче се недостатак мушких јунака, осим у деловима ретроспективе, мада су и у том деловима представљени као својеврсна пратња нашим главним јунакињама. Опет, овај роман се не сме назвати „женским романом“ како је то типично за дела у којима мањка мушких ликова, напротив. Ово је породично дело и намењено је свима. Истовремено сиров и слојевит приказ породичних односа у којима се сваки читаоц, у независности од пола, може пронаћи...  

Ово није све што вас од ње чека у месецу мају, 30.5. 2017. године, промоција у Културном центру Чачак.

 

Најчитаније