Лештане: Не желе обданиште у својој башти | Жиг Инфо

Лештане: Не желе обданиште у својој башти

ПОРОДИЦА Крстић из Лештана је огорчена јер власти планирају да јој експропријацијом одузму башту и на њој саграде вртић! Како кажу, од те плодне земље живе, па ће се за њу борити и на суду, ако буде било потребно. Узнемирени плановима додају да су на сличан начин „награбусили“ пре тридесетак година.

Према речима Радице Крстић, проблем је настао када су надлежни испланирали да саграде вртић на приватним парцелама поред ОШ „Никола Тесла“ у Лештанима, јер, наводно, у школском дворишту нема места. Тим планом обухваћен је и део имања Крстићевих.

– Башта, коју хоће да узму нас издржава – јада се Радица.

– Поврће, које на њој гајим, берем и продајем на пијаци Бањица. То нам је једини извор прихода. Супруг и ја смо некада радили у државним предузећима, онда су она пропала, и ми смо се окренули овој баштици и направили пластенике. Ова земља нас сада храни.

Крстићеву је ова немила ситуација подсетила на сличну која се догодила пре тридесетак година.

– Власт је тада експропријацијом одузела око два хектара поседа фамилије Крстић за „Геосонду“, и за то су нам исплатили суму испод тржишне вредности – присећа се наша саговорница.

– Од тада наше њиве зврје празне, па смо ангажовали адвоката да се судским путем изборимо да своју земљу добијемо натраг.

Лештанка је кивна на надлежне јер су, како тврди, могли овог пута да их заобиђу, а не поново да им праве проблем.

– Могли су да нађу неко друго место у Лештанима, ако не може уз школу. Они се баш намерачили овде да праве. Ово је нечувено!

БЕЗ ЗВАНИЧНЕ ЖАЛБЕ

ВЛАСНИЦИ нису имали примедаба када је План генералне регулације био на јавном увиду – каже начелница за комунално-стамбене и грађевинске послове Биљана Губеринић.

– Тај план још није усвојила Скупштина града Београда. Кад буде усвојен, можемо званично да говоримо о намени тих парцела. Тек после се одлучује о експропријацији. С друге стране, Радица Крстић тврди да су њену породицу звали из општине да им понуде откуп дела имања и да су они то одбили.

Међутим, како тврди, нису их тада обавестили да је потребно да оду у општину када је план био јавно истакнут и уложе званично жалбу.

 

Ј. Д – Ј. Н. Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо