петак, 04 децембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СМЕЊЕН НАЈПОЗНАТИЈИ СРПСКИ ГЕНЕТИЧАР Др Миодраг Стојковић није више шеф катедре, и он и колеге се буне, а декан тврди да је "СВЕ ПО ДОГОВОРУ"

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

 

 Са Факултета медицинских наука, поводом ове смене, стижу дијаметрално супротне информације. Чланови катедре за матичне ћелије, њих деветоторо, међу којима је и њен досадашњи шеф, др Стојковић, данас су од декана ФМН јавно (у отвореном писму) затражили да "преиспита своју одлуку о смени" на челу те катедре, коју је, како наводе, донео "без претходног разговора са професором Стојковићем".

Промена "уз сагласност"?
 
Декан Јаковљевић, пак, у изјави листу Данас и "Гласу Шумадије” тврди да је до промене на месту шефа катедре за матичне ћелије дошло "уз сагласност" његовог, како каже, блиског пријатеља др Миодрага Стојковића". Професор Стојковић јуче није био доступан јавности, те смо остали ускраћени за његов коменатар о овом случају, пише Глас Шумадије.
Његове колеге са катедре за матичне ћелије сматрају, међутим, да његов потпис на отвореном писму декану Јаковљевићу недвосмислено сведочи да је смењен мимо своје воље, те да, истовремено, довољно говори и о томе шта мисли и како се осећа поводом смене на челу катедре чији је оснивач .
 
Научници не подржавају ову одлуку
 
Чланови катедре за матичне ћелије на крагујевачком ФМН-у данас су писмом, ексклузивно достављеном и листу ДАНАС и "Гладу Шумадије”, обавестили декана Јаковљевића да "нису сагласни са сменом професора Миодрага Стојковића", која (смена), према њиховом мишљењу, "уједно значи и распуштање катедре за матичне ћелије у биомедицинским наукама на Факултету медицинских наука". Тим пре што се на место др Стојковића "доводи наставник који није члан те катедре".
Потписници писма подсетили су декана Јаковљевића да се професор Стојковић у земљу вратио на врхунцу своје научне каријере, са жељом да знање стечено у Европи пренесе млађим колегама у Србији. Био је, како су навели, и главни иницијатор изградње Центара изузетних вредноси, са Банком матичних ћелија, Универзитета у Крагујевцу, којим ће Србија – кад и уколико тај започети пројекат буде реализован до краја – добити научно-истраживачки центар опремљен најсавеменијом опремом у области молекулске и регенеретивне медицине.
Да ли смена професора Стојковића, питају чланови катедре за матичне челије декана ФМН, доводи у питање реализацију читавог овог пројекта, од националног значаја?
 
Декан Јаковљевић каже да ће изградња Центара изузетних вредности бити настављена ускоро. Према информацијама које "има из ректората", Јединица за управљање пројектима надлежног министарства ради на обезбеђивању услова да извођач радова, компанија Банковић, изградњу Центара настави од средине наредног месеца.
Смена има политичку конотцију?
 
Да ли ће тако и бити, остаје да се види. Поједини чланови катедре за матичне ћелије кажу да , након смене професора Стојковића, за коју сматрају да је "наручена одозго", да "има политичку конотацију" и да је у некаквој вези са изградњом центра и банке матичних ћелија у Крагујевцу, више не могу да верују, наводи Глас Шумадије.
 
Ко је Миодраг Стојковић
 
Са више од 200 радова на СЦИ листи и више од 13.300 цитата, те Х индексом 60, професор Миодраг Стојковић најпознатији је и најпризнатији научник у Србији. Један је од најеминентнијих научника у области матичних ћелија на свету.
 
Професор Стојковић био је члан тима који је извео прво клонирање животиње у Европи. Руководио је тимом који је извео прво клонирање људског ембриона у терапеутске сврхе на свету, наводе, измедју осталог, чланови катедре за матичне ћелије на крагујевачком Факултету медицинских наука.
 
Професор Миодраг Стојковић недавно, подсетимо, упркос референцама и научничкој репутацији у академској и широј заједници, није прошао процедуру за пријем у Српску академију науке и уметности. Преовладјујуће мишљење јавности је да у САН није примељен из политичких разлога. Професор Стојковић је, наиме, дугогодишњи члан Демократске странке, чији је био и народни посланик, што је, по свему судећи, "грех", који се у данашњој Србији никако не прашта.
Глас Шумадије    Блиц
 

Најчитаније