четвртак, 23 мај 2019
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 207

"ДАЈТЕ МИ БАР ЛИЧНУ КАРТУ ДА МОГУ ДА СЕ ЛЕЧИМ" Бескућник из пролаза на Теразијама очајнички тражи помоћ, а поручују му да НИЈЕ ИСПОШТОВАО ПРОЦЕДУРУ

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Раде Винчић је човек без адресе, без дома, породице, пријатеља и без иједног документа који му може омогућити да се лечи и прима социјалну помоћ. Болестан је и већ скоро пет година је у подземном пролазу на Теразијама. Тврди да се више пута обраћао Центру за социјални рад Стари град, где му кажу да мора да се најпре обрати МУП-у.

 Раде Винчић (68), држављанин Србије, родом из Осијека, правник и, како каже за себе, некада власник фирме за узгој и продају тартуфа, показује нам захтев за пријаву пребивалишта на адресу Центра за социјални рад, одељење Стари град.

"Вашим поступањем ускраћено ми је право да се лечим, остварујем социјалну заштиту и живим као човек јер нисам у могућности да добијем личну карту без пријављене адресе", наводи, између осталог, у овом документу у ком се уредно позива на Закон о пребивалишту и боравишту грађана.
 
Због погоршања здравственог стања, животна драма овог човека без дома утолико је већа. Крајем 2018. године је због проблема са простатом завршио у Ургентном центру.
- Само желим да будем пријављен на адресу Центра за социјални рад да бих могао да добијем здравствену књижицу и личну карту и самим тим да сутра могу да се лечим и пробам да променим живот - упорно понавља Винчић и додаје да нема коме се није обраћао, али да одговора није било.
 
Иако већ довољно обесхрабрен у свој својој муци, Винчић је потражио помоћ и за свог "колегу" Владана Петровића из подземног пролаза на Теразијама. Према његовим речима, Петровић има малигнитет дебелог црева и "није му много времена преостало" због чега му је хитно потребна здравствена нега.
 
Центар за социјални рад: Мора да упути захтев МУП-у
 
Из Градског центра за социјални рад у Београду наводе да су упознати са овим случајем, али наглашавају Винчић није потпуно разумео процедуру.
 
- Лице које сте навели у допису се обратило Градском центру за социјални рад у Београду, Одељењу Стари град, са захтевом за пријаву пребивалишта на адресу центра за социјални рад и оно је упознато и обавештено о процедури и поступку остваривања овог права, односно да је потребно да захтев за пријаву пребивалишта упути надлежном МУП-у, који ће након провере и утврђивања стварних услова и правног основа захтев упутити надлежном центру за социјални рад - кажу за "Блиц" из ЦЗСР.
Из овде установе детаљно су објаснили даљи поступак, односно шта се дешава када им МУП упути захтев за пријаву пребивалишта.
 
- Ово подразумева да службено лице Центра за социјални рад, односно установе у којој је лице трајно смештено, потпише и овери образац и врати полицији, односно органу унутрашњих послова код кога се врши пријава пребивалишта.
 
Да ли ће бескућници из пролаза после толико година коначно имати адресу, а онда и шансу да промене живот, остаје да видимо.
С.Луковић   Блиц
 

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније