петак, 30 јул 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СЕКУ И ПО ПРИВАТНИМ ИМАЊИМА: Државне шуме на територији града смањене, несавесни се често лате секире у Барајеву, Младеновцу, Сопоту...

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ПОВРШИНА државних шума на територији Београда од почетка године смањена је за 112 метара кубних, док је у приватним чак пет пута више стабала бесправно посечено.

 

Несавесни суграђани, ради сакупљања дрва за огрев, најчешће се одлучују да опустоше биљне оазе у приградским општинама Барајево, Младеновац, Сопот и Обреновац. Међутим, иако се сваке године надлежне институције, али и приватни власници суочавају са нелегалном сечом дрвећа, подаци из претходне деценије показују да се њихов број ипак редуковао.

- Иако су београдске шуме приступачне и окружене насељима, реч је о минорним количинама, али и поред тога осуђујемо сваку неосновану сечу, макар и једног стабла. Када анализирамо последњих десет година, количина бесправно посеченог дрвећа на територији престонице се константно смањује - објашњавају, за "Новости", из ЈП "Србијашуме". - Разлози су прелазак на друге врсте грејања, смањење броја становника у сеоским домаћинствима, појачана контрола промета и рад чуварске службе у државним шумама.

Секретаријат за послове Комуналне милиције је од 1. јануара до 15. октобра евидентирао укупно 117 контрола у вези са нелегалном сечом дрвећа на територији Београда. Примљено је укупно 106 пријава, а обављено је и 11 самосталних поступања. Приликом наведених контрола, издато је 11 прекршајних налога, десет је прослеђено надлежном органу ради предузимања мера из оквира његове надлежности, а издато је и једно усмено наређење.

Удару моторних тестера изложеније су приватне шуме, а како су нам рекли у овом предузећу, сеча власничких стабала је последица нерешених имовинских питања, лоших родбинских и комшијских односа. С друге стране, о државним шумама се интензивније брину чувари ЈП "Србијашуме" уз пратњу шумарских инспектора и припадника МУП.

- Јавно предузеће "Србијашуме" задужено је искључиво за чување државних шума, а у приватним шумамама, када је реч о бесправној сечи, можемо само да извршимо процену штете након што нас власник о томе обавести - кажу у овом предузећу.

Несавесни суграђани се лате секире претежно у приградским општинама Барајево, Младеновац, Сопот и Обреновац, што је и разумљиво, с обзиром на то да велики број становника који живе у сеоским домаћинствима користи дрва за грејање.

ХРАСТ НАЈЧЕШЋА МЕТА

НА мети несавесних становника престонице највише се налазе различите врсте храстова, као што су цер, храст китњак, храст лужњак, затим багрем, а у подручјима уз веће реке у питању су топола и врба.

НАЈВИШЕ ПРИЈАВА НА ЧУКАРИЦИ

ПРЕМА евиденцијама Градског секретаријата за послове Комуналне милиције, највише пријава од почетка године до средине октобра било је на територији општине Чукарица, и то 24, затим следе Нови Београд 17, Звездара 12, Палилула и Земун по десет, Савски венац девет, Вождовац и Раковица по шест.

А. ВОЈИНОВИЋ    Новости

Промо

Bg

Најчитаније