недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ДА ЛИ ЋЕМО СЕ ГУШИТИ У ОТПАДУ? Од 31. јануара мешани отпад неће моћи да се истоварују на одлагалишту у Винчи

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Депонија у Винчи 31. јануара званично ће бити предата јавно-приватном партнеру Града, када ће део послова из досадашње надлежности ЈКП "Градска чистоћа" отићи у њихове руке.


С обзиром на то да ће, од тог тренутка, бити забрањено одлагање мешаног отпада на новој депонији, што је махом смеће са дивљих депонија, градско комунално предузеће имаће проблем на који начин да санира дивље депоније које се константно стварају широм престонице.

У току су разговори са оснивачем и Привредном комором Србије како превазићи поменути проблем који би могао директно да утиче на степен чистоће јавних површина.

"Градска чистоћа" у свом документу о раду у 2021. изражава забринутост да неће моћи и ове године да настави са чишћењем дивљих депонија у обиму и на начин који је практикован до сада.

- Разлог је тај што се у уговору о јавно-приватном партнерству, који почиње да се примењује 31. јануара, таква врста мешаног отпада сматра недозвољеном - наводи се у програму пословања "Градске чистоће".

Када депонија буде предата, "Градска чистоћа" од 1. фебруара пружаће услуге сакупљања и одвожења, док ће услуга одлагања прећи у надлежност приватног партнера. То значи да ће радници "Чистоће" само сакупљати смеће из домаћинстава и са других локација и довозити до капије депоније. Надаље, посао одлагања и даљег третмана, преузеће приватни партнер.

Уговором је предвиђена количина и врста комуналног отпада коју је ЈКП "Градска чистоћа" у обавези да преда партнеру. Истовремено ово предузеће је у обавези да ради селекцију отпада како би разврстан стигао до Винче.

Како објашњавају "Градској чистоћи", улажу се заједнички напори да грађани не осете промене, поштујући прописе који регулишу област управљања отпадом.

- Наставићемо да обављамо послове који су нам поверени, развијајући процес рециклаже, како на депонији не би завршавао отпад који партнер града "Суез" оператива, сагласно уговору, неће моћи да прими.

Иначе, у 2021. години градско комунално предузеће планирало је да са јавних неуређених површина уклони мешани отпад, шут и зелени отпад у количини од 7.482 кубика.

- Дивље депоније не спадају у категорију уговора са Секретаријатом за заштиту животне средине и представљају велики проблем због којег морамо да ангажујемо ванредне ресурсе и без надокнаде вршимо ту услугу услед слабог рада инспекцијских служби, а све како би град био уређенији - наводи се у документу програма пословања предузећа.

- Ванредне услуге ће повећати трошкове услуга збрињавања ове врсте отпада од стране овлашћених оператера који ће услугу збрињава наплаћивати по свом ценовнику.

 

М. Станојковић, Новости

Промо

Bg

Најчитаније