уторак, 19 октобар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Београд поново купује новогодишњу расвету

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Упркос томе што београдско јавно комунално предузеће "Јавно осветљење" поседује скупу новогодишњу расвету, коју је на спорним тендерима купило од фирме "Кип лајт" у протеклих неколико година, то предузеће је расписало нови тендер за куповину осветљења, сазнаје Пиштаљка. "Јавно осветљење" сада захтева 4.200 ланчаница дужине по десет метара у различитим бојама, 600 ланчаница од по пет метара и укупно 1.400 светлећих завеса у различитим облицима.

 

У конкурсној документацији и плану јавних набавки није наведена процењена вредност ове набавке. Ипак, када се зна да је пре четири године београдски Секретаријат за послове одбране ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима платио више од 20 милиона динара за 3.200 ланчаница може се наслутити да ће ланчанице и ове године коштати грађане више десетина милиона динара, пише Пиштаљка.

Услов за учешће на овом тендеру је приход од 45 милиона динара у претходне три године, а тражене ланчанице и завесе су детаљно описане у конкурсној документацији и представљене скицом. Ланчанице су заправо гумена светлећа црева, а светлеће завесе су међусобно повезана црева у тракасте завесе.

Пиштаљка годинама уназад пише о незаконитим набавкама уличне новогодишње расвете, али локалним челницима нико не стаје на пут и они не само што настављају са истом праксом већ се то понашање проширило и на друге градове и јавна предузећа и понавља се из године у годину.

Главне послове набавке новогодишње расвете и даље добија фирма "Кип Лајт", па је тако само у Крушевцу од ЈКП "Крушевац" прошле године зарадила 25 милиона динара са ПДВ-ом. Посао су добили свега осам дана пред Нову годину, а на тендеру су били једини понуђач. Власник ове фирме је Радован Ђумић.

Београдски тендери за новогодишњу расвету до сада су се завршавали победом ове фирме која је била и једини учесник.

Пиштаљка.рс

Промо

Bg

Најчитаније