понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Радојичић криви климу што је Београд најзагађенији град

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На листи најзагађенијих градова на свету, Београд се данас нашао на првом месту. Подаци сајта АирВисуал показали су и да је ваздух у неколико наврата био изузетно нездрав. Градоначелник Зоран Радојичић каже да је узрок проблема у климатским променама. С друге стране, стручњаци упозоравају да је ситуација из године у годину све гора, јер градска власт седи скрштених руку.

 

Највећи индијски и кинески градови, Београду могу само да „завиде“. На листи најзагађенијих – главни град у Србији поново се нашао на трону света. Подаци сајта АирВисуал су показали и да је загађење дошло до црвене зоне. Градоначелник Зоран Радојичић каже да је за решење проблема потребно време.

„Једноставно, не може се решити за месец, два, три, по европским стандардима, по светским стандардима… Решавање тог проблема захтева десет година. Генерално, то што је ваздух лошији у многим градовима је и део климатских промена“, навео је.

Иако градоначелник проблем види у климатским променама, еколошки стручњаци упозоравају да ситуацију отежавају друге ствари.

„Главни проблем је што смо ми при врху држава или градова у свету по нечињењу да би се решио проблем аерозагађења“, наводи Миленко Јовановић из Националне еколошке асоцијације.

Упркос загађењу ваздуха које се понавља из године у годину, градоначелник тврди да градска власт не седи скрштених руку… „Десет електричних аутобуса, 100 нових аутобуса на гас такође купујемо и у том сегменту чинимо искорак. У претходном периоду само кроз једну акцију смо преко 2.000 стабала посадили у Београду“, каже.

Еколошки активисти поручују да нови аутобуси и стабла нису довољни. Кажу да би представници града морали да раде много више, јер се еколошки проблеми свакодневно гомилају.

„Причу о загађењу ваздуха у Београду и у Србији треба свести на три чиниоца – нерад, неодговорност, корупција, то је проблем који ми имамо“, наводи Мирко Поповић из Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ).

„У плану који је урадио Градски завод за јавно здравље не види се ни делић од тога шта треба да се уради, у ком року, какви ће бити ефекти… Не види се оцена здравља, не виде се одређене станице које су неопходне да буду анализиране, то су агенцијине – просто једно ћутање стручњака“, каже Миленко Јовановић.

На целу ситуацију, за сада, ћути и Министарство заштите животне средине.

Н1/Директно.рс

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније