уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРОТЕСТ И КОНТРА ПРОТЕСТ! Председник Гроцке смењен, за време седнице напето (ФОТО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

За данашњу заказану седницу СГО Гроцка, лидери опозиције испред Савеза за Србију најавили су раније протесте јер Драгољуб Симоновић осумњичен као налогодавац за паљење куће нашег новинара Милана Јовановића, није поднео оставку на функцију председника ове општине као ни на функције у Српској напредној странци.

 У међувремену, тачније у петак 15. марта, Симоновић подноси неопозиву оставку коју је јуче предао на писарници ГО Гроцка. Ипак, опозиција није одустала од најављеног протеста за данас јер усвајање оставке председника Општине Драгољуба Симоновића није било међу најављеним тачкама дневног реда данашње седнице парламента у Гроцкој, због чега је СзС одлучио да организује протестни скуп испред локалне скупштине.

Пре окупљања присталица опозиције и грађана који подржавају протесте 1 од 5 милиона у Србији, Драгољуб Симоновић је организовао "спонтану "подршку" политици коју је он водио. Наиме, већ око 9 часова ујутру, неколико десетина симпатизера напредњака заузео је пролаз ка улазу у ГО Гроцку као подршка Драгољубу Симоновићу. Од окупљених "спонтаних грађана подршке" највише је било радника јавних предузећа као и млађих лица за које је дискутабилно одредити да ли су уопште пунолетна.

54434035 338317010126626 7088793047592337408 n

Присталице СНС-а

Око 10. часове, непосредно пре почетка седнице СГО Гроцка, окупило се  и неколико десетина присталица опозиције, предвођених лидерима СзС у Београду - Борком Стефановићем, Николом Јовановићем, Зораном Лутовцем, Марком Бастаћем а нешто касније стигао је и Бошко Обрадовић.

54731385 2314362042129166 2598652636546727936 n

Пре него сто су представници СзС дали изјаве, дошло је до мањег кошкања присталице две стране.
 
Окупљени су узвикивали различите пароле. Развијен је и транспарент "1 од 5 милиона".
54518337 363428924252211 811978999126294528 n
За време одржавања протеста примећено је да су са зграде ГО Гроцка радници ове општине снимали окупљене. Употребљен је и дрон за снимање присталица СзС-а којим је руководио С.М члан напредњака и Инфо службе ГО Гроцка. Присталице СзС а су узвратили снимањем радника општине, након чега су се они повукли у зграду општине.
Представини грађана који подржавају Симоновића узвикивали су пароле "Није вам ово РТС", "Ђиласе лопове" и "Бошко Фашисто". С друге стране, представници СзС-а су узвикивали "Паликуће, Лопови", "Готов је", "Сима је пао". У једном тренутку било је јако напето између припадника два табора, све док присталице опозиције нису окренули леђа присталицама СНС-а.
54514546 393336321460595 2330134240433274880 n
Добацивања из оба табора била су константна али су више доминирала из табора присталица СНС-а. Присталице СНС-а су и тренутку док је наш новинар Милан Јовановић, којем је запаљена кућа, давао изјаву узвикивали да је то све намештаљка, те како је он (Јовановић) сада зарадио на паљењу куће.
 
Новинар Милан Јовановић се обратио окупљенима и рекао да је и даље уплашен за свој живот. Рекао је и да и даље "нема кућу којој може да се врати, јер је његова кућа спаљена".
54434877 2313084842350511 4910919980532367360 n
 Уједно са протестима одржавала се и седница ГО Гроцка, на којој је прво констатована оставка Симоновића а затим је проширена са тачкама дневног реда за избор новог председника.
За новог председника општине Гроцка изабрана досадашња заменица председника општине Живадинка Аврамовић. На место заменика изабран је Раде Иветић. Иначе, када је Драгољуб Симоновић подносио оставку, саопштио је да је договорено унапред да ће ово двоје добити по ову функцију.
 
Против избора председника и заменика било је четири одборника. Како су одборници СРС-а (три одборника) саопштили за Жиг Инфо они су били против одлуке да Живадинка Аврамовић буде председник а њен заменик Раде Иветић.
Извор: Тањуг/Раде Прелић
Нова председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић рекла је за Н1 након избора да очекује да општински тим настави да "ради успешно".
 
"Врло је тешко рећи да ли ће бити боље или горе. Сарадници су остали исти, један човек на општини не може да уради ништа сам, иза свакога од нас стоји тим људи који треба да ради, а с обзиром да је тим остао исти, ја очекујем да ћемо успети, ако не боље, онда у том нивоу, да наставимо да радимо", казала је.
 
На питање да ли мисли да је бивши председник Дргољуб Симоновић добро радио, Аврамовић је казала да "ако питате грађане, они су изузетно задовољни његовим радом".
 
"Наравно, и ми као његови сарадници, и ми сматрамо, да што се тог дела тиче, његов посао био на завидном нивоу", додала је.
 
Сдруге стране, један од лидера СзС Бошко Обрадовић казао је да они нису дошли да чине било какво насиље и додао да присталице СНС нису пријавиле протест испред општине.
54279369 620526958447333 1012334550560276480 n
"Остварује се оно што је Александар Вучић најавио, да ће организовати контрамитинге. То нико није радио, то није нормално...Једини протест који је овде најављен је протест опозиције. Полиција мора да удаљи ове људе и да им каже да немају шта да траже овде", рекао је Обрадовић.
Нагласио је да представници опозиције траже да виде да је Скупштина општине Гроцка усвојила оставку Симоновића.
 
"Нисмо дошли да чинимо насиље, а зашто су ови људи овде, то је право питање за Вучића, он очито не жели мир", рекао је.
 
Обрадовић је казао и да нас "очигледно чекају турбулентна времена".
 
"Сад смо код Симоновића, следећи је Јутка, онда идемо у Коридоре да посетимо Бабића, па у Суботицу код Лабана, онда до Пинка и Жељка МИтровића, и редом до Александара Вучића", рекао је Обрадовић.
 
Нагласио је да СзС неће одустати од оставке председника Србије.
 
"Тражимо и слободне изборе и слободу медија. Ненормално је што власт о томе неће ни да разговара. То говори да ми имамо председника који није нормалан", рекао је Обрадовић и додао да за три месеца протеста није било никаквог насиља.
 
Шеф одборничке групе Савеза за Србију (СзС) у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је да је Скупштина општине Гроцка констатовала оставку Драгољуба Симоновића на место председника те општине.
54523081 1222179257929524 2270999648938229760 n
Шеф одборничке групе Савеза за Србију (СзС) у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је да је Скупштина општине Гроцка констатовала оставку Драгољуба Симоновића на место председника те општине.
 
"Добили смо информацију да је његова оставка констатована, да више није председник општине Гроцка. Задовољни смо тиме али његова права дестинација мора бити Забела", рекао је Јовановић новинарима испред зграде општине Гроцка.
 
Јовановић је рекао да Симоновић, који је оптужен да је налогодовац паљења куће новинара Милана Јовановића, данас политички одговора и да се нада да ће одговарати и кривично.
 
Испред зграде Скупштине општине Гроцка окупило се и неколико десетина симпатизера Српске напредне странке (СНС) који узвикују пароле попут: "Бошко, фашисто", "Где су вам тестере", "Лопови, лопови", итд.
 
"Довели су ове људе као подршку човеку који се бавио криминалом у својој општини и који је преко полицајца наручивао убиство Милана Јовановића. Срам било одборнике владајуће већине који га већ два месеца смењују", казао је Јовановић.
 
Председник Левице Србије и један од лидера СзС Борко Стефановић оценио је да је "велика срамота" што је Српска напредна странка "довела људе из Смедерева" да, како је рекао, "бране" председника општине Гроцка.
 
"Џаба му људи запослени у јавно-комуналним предузећима које су у радно време довели овде да га бране. Срећни смо што смо сви заједно допринели да тај човек више није председник општине. Ово је за нас почетак његовог кривичног пута који ће се завршити тамо где му је место, иза решетака", казао је Стефановић.
 
За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић
 

Промо

Bg

Најчитаније