уторак, 07 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Пре тачно годину дана смењен председник Гроцке којем се суди за паљење куће новинару Јовановићу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На седници Скупштине општина Гроцка која је одржана пре тачно годину дана, односно 20. марта 2019. године, прихваћена је оставка председника те општине Драгољуба Симоновића, оптуженог да је налогодовац паљења куће новинара Милана Јовановића, новинара Жиг инфо.

 

Изабрана је нова председница општине такође чланица Српске напредне странке Живадинка Аврамовић, која је након што је изабрана изјавила:

"Врло је тешко рећи да ли ће бити боље или горе. Сарадници су остали исти, један човек на општини не може да уради ништа сам, иза свакога од нас стоји тим људи који треба да ради, а с обзиром да је тим остао исти, ја очекујем да ћемо успети, ако не боље, онда у том нивоу, да наставимо да радимо."

На питање медија да ли мисли да је бивши председник Драгољуб Симоновић добро радио, Аврамовић је казала да "ако питате грађане, они су изузетно задовољни његовим радом".

"Наравно, и ми као његови сарадници, и ми сматрамо, да што се тог дела тиче, његов посао био на завидном нивоу", додала је.

Уочи седнице Скупштине општине Гроцка, испред зграде локалног парламента окупило се неколико десетина присталица СзС, који су затражили од одборника локалног парламента да Симоновића разреше функције.

Истовремено, окупили су се и симпатизери Српске напредне странке (СНС), за које представници СзС-а су тврдили да су нека врста контрамитингаша. На месту протеста није било видљивог присуства полиције,

ФАКТИ

За тадашњу заказану седницу СГО Гроцка, лидери опозиције испред Савеза за Србију најавили су раније протесте јер Драгољуб Симоновић осумњичен као налогодавац за паљење куће нашег новинара Милана Јовановића, није поднео оставку на функцију председника ове општине као ни на функције у Српској напредној странци.

 У међувремену, тачније у петак 15. марта 2019. године, Симоновић подноси неопозиву оставку коју је дан пре ове седнице предао на писарници ГО Гроцка. Ипак, опозиција није одустала од најављеног протеста за 20. март 2019. године јер усвајање оставке председника Општине Драгољуба Симоновића није било међу најављеним тачкама дневног реда тадашње седнице парламента у Гроцкој, због чега је СзС одлучио да организује протестни скуп испред локалне скупштине.

Пре окупљања присталица опозиције и грађана који подржавају протесте 1 од 5 милиона у Србији, Драгољуб Симоновић је организовао "спонтану "подршку" политици коју је он водио. Наиме, већ око 9 часова ујутру, неколико десетина симпатизера напредњака заузео је пролаз ка улазу у ГО Гроцку као подршка Драгољубу Симоновићу. Од окупљених "спонтаних грађана подршке" највише је било радника јавних предузећа као и млађих лица за које је дискутабилно одредити да ли су уопште пунолетна.

На том скупу, искакало је једно лице у црвено белој јакни, за које је било евидентно да је предводник Симоновићевих присталица. Код њега је врло често био мегафон са којег је изречено доста тога против присталица СзС-а, али и новинара Жиг инфа. Па се тако, рецимо могло чути како је новинар Милан Јовановић профитирао на спаљеној кући, да је преварант исто као и главни и одговорни уредник Жиг инфа Жељко Маторчевић. Тај предводник  је један од директора "Еко Гроцке" Милош Бугарчић.

Око 10. часове, непосредно пре почетка седнице СГО Гроцка, окупило се  и неколико десетина присталица опозиције, предвођених лидерима СзС у Београду - Борком Стефановићем, Николом Јовановићем, Зораном Лутовцем, Марком Бастаћем а нешто касније стигао је и Бошко Обрадовић.

Пре него сто су представници СзС дали изјаве, дошло је до мањег кошкања присталице две стране. 

За време одржавања протеста примећено је да су са зграде ГО Гроцка радници ове општине снимали окупљене. Употребљен је и дрон за снимање присталица СзС-а којим је руководио С.М члан напредњака и Инфо службе ГО Гроцка. Присталице СзС а су узвратили снимањем радника општине, након чега су се они повукли у зграду општине.
Представини грађана који подржавају Симоновића узвикивали су пароле "Није вам ово РТС", "Ђиласе лопове" и "Бошко Фашисто". С друге стране, представници СзС-а су узвикивали "Паликуће, Лопови", "Готов је", "Сима је пао". У једном тренутку било је јако напето између припадника два табора, све док присталице опозиције нису окренули леђа присталицама СНС-а.
Добацивања из оба табора била су константна али су више доминирала из табора присталица СНС-а. Присталице СНС-а су и тренутку док је наш новинар Милан Јовановић, којем је запаљена кућа, давао изјаву узвикивали да је то све намештаљка, те како је он (Јовановић) сада зарадио на паљењу куће.
 
Новинар Милан Јовановић се обратио окупљенима и рекао да је и даље уплашен за свој живот. Рекао је и да и даље "нема кућу којој може да се врати, јер је његова кућа спаљена".
Уједно са протестима одржавала се и седница ГО Гроцка, на којој је прво констатована оставка Симоновића а затим је проширена са тачкама дневног реда за избор новог председника.
За новог председника општине Гроцка изабрана дотадашња заменица председника општине Живадинка Аврамовић. На место заменика изабран је Раде Иветић. Иначе, када је Драгољуб Симоновић подносио оставку, саопштио је да је договорено унапред да ће ово двоје добити по ову функцију.
 
Против избора председника и заменика било је четири одборника. Како су одборници СРС-а (три одборника) саопштили за Жиг пнфо они су били против одлуке да Живадинка Аврамовић буде председник а њен заменик Раде Иветић.
 

Пред Другим основним судом у Београду, 8. априла 2019. године започето је суђење Драгољубу Симоновићу и осталима збо г паљења куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића. До сада је одржано више рочишта, али је више њих одложено због непојављивања окривљених на суду. У међувремену осуђена је певачица Бојана Цветковић Шијацки која је признала у Тужилаштву да је имала везе са паљењем куће новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића. Она је са Другим основним тужилаштвом склопила споразум о признању кривичног дела и осуђена је на шест месеци кућног притвора са наногицом.
 
За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Најчитаније