четвртак, 01 октобар 2020

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Отровни гас није опасан за грочански водовод у Врчину

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Према информацијама доступним на сајтовима који се баве хемијским елементима, Водоник-сулфид је једињење водоника и сумпора, опште формуле H2S.

Како се наводи, то је отрован гас, који може да буде смртоносан чак и ако је присутан у малим количинама у ваздуху. Мирис му је препознатљив - мирише на покварена јаја. Као антидот се препоручује разблажени раствор хлора.

Међутим, према саопштењу из ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, овај гас, односно мирис није штетан по здравље људи.

Наиме, ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка 23. августа 2020. године преко друштвених мрежа обавестило је своје потрошаче у Врчину да су у договору са Градским заводом за јавно здравље привремено искључили новоизграђени бунар због појаве мириса на гас H2S, на основу притужбе грађана. У свом саопштењу наводе да овај мирис наводно није опасан и да се он појављивао на готово свим новоизграђеним бунарима.

„Поштовани, корисници насеља Врчин, како сте и сами упознати пре непуних месец дана у систем водоснабдевања овог насеља, након свих неопходних радова, анализа воде и оцене Градског завода за јавно здравље да је вода безбедна за пиће укључен је новоизграђени бунар.

Пуштањем истог у систем решен је проблем количине воде у насељу, али и појаве мириса код крајњих потрошача.

На основу притужби корисника на непријатан мирис воде у договору са Градским заводом за јавно здравље донели смо одлуку да исти привремено искључимо из система, а воду испуштамо у локални поток и пратимо у наредном периоду његов рад.

Напомињемо да је све време вода од стране надлежних институција оцењивана као безбедна и ниједног тренутка безбедност корисника ни са наше, а ни са њихове стране није доведена у питање.

Како смо се и до сада на извориштима сусретали са присуством мириса на H2S, који није штетан по здравље, наставићемо редован мониторинг узорковања воде из бунара, а на основу искустава очекујемо да се исти временом изгуби, јер је био присутан у готово свим новоископаним бунарима на локалу.

До момента када ће се стећи услови да вода из новоископаног бунара буде поново пуштена ка корисницима систем водоснабдевања насеља Врчин враћа се на претходни режим рад , што подразумева знатно мању количину воде.

Молимо све своје кориснике за што рационалнију потрошњу, како они у вишим деловима не би остајали без воде, што би проузроковало поновно увођење рестрикција воде.

У нади да ћемо што пре превазићи новонасталу ситуацију унапред Вам се захваљујемо на сарадњи и разумевању,“ наводи се у саопштењу водовода Гроцка од 23. августа 2020. године.

vod1

vod2

Иначе, према информацијама Жиг инфа, тај новоизграђени бунар је на локацији у Врчини познат под називом "депонија". Како кажу мештани Врчина ту се некада одлагала мртва стока и остало смеће. Одмах након пуштања новоизграђеног бунара у систем цевовода у Врчину, појавио се несносан мирис. Тек након жустре реакције појединих грађана, новоизграђени бунар је искључен са система врчинског водовода.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Најчитаније