понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Срамно лажирање историје грочанског места из којег је садашњи председник

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Давна изрека каже да историју пише победник, али данас покушавају да је мењају моћници. То не смемо да дозволимо, то би наше страдалне суграђане убило по други пут", поручио је некадашњи председник Србије Томислав Николић на обележавању Међународног дана сећања на жртве холокауста 2017. године када је истакао да морамо искрено да се посветимо очувању мира и разума, како се ратови ни безумна страдања више никада не би поновила.

Историјски подаци записани у многим књигама су неумољиви и тачно описни са датумима ослобођења старе Југославије.  Чак ако и„изгуглате“ пронаћи ћете, између осталога следеће податке:

„У борбама за ослобођење Београда од 14. до 20. октобра погинула су 2.953 борца НОВЈ и око 960 црвеноармејаца. Већина погинулих бораца сахрањена је на Гробљу ослободилаца Београда.

 Према историјским записима, Београдска операција (или Београдска офанзива) представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године и представљала је део опсежног оперативног плана Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВЈ, надовезујући се без застоја на операције у источној Србији и настављајући се гоњењем непријатеља кроз Срем. Здружене јединице НОВЈ и Црвене армије нанеле су у овој операцији немачкој Групи армија Србија тежак пораз, ослободиле су Београд, главни град Југославије и велики део Србије.

Пре тога, Пета дивизија ноћу 4./5. октобра 1944. потисла је Немце из Тополе. Борбе за Тополу са немачким деловима трајале су све до 12. октобра 1944, до пристизања снага Црвене армије. Након тога се кренуло у ослобођење Београда, а село Пударце код Гроцке ослобођено је 14. октобра 1944. године. Три дана касније, тачније 17. октобра 1944. године ослобођена је и Гроцка.“

Након Другог светског рата, свако насеље је добило једну улицу са називом дана када је ослобођено од Немачке окупације. Тако је и у насељу Пударци добијен назив улице 14. октобра, где се иначе налази и наша редакција.

Све до 2018. године,разне организације међу којима је  и грочански СПС, 14-ог октобра су  обележавали  слобођење малог грочанског места Пударци. Међутим, од 2018. Године, тај датум се напрасно мења и долази до његове промене.

Наиме, од 2018. године у организацији СУБНОР-а Гроцка , венци на споменику палим борцима у Другом ослободилачком рату се полажу 11. Октобра. Тај дан је постао и нови датум ослобођења Пудараца, место одакле је и актуелни председник ГО Гроцка, Драган Пантелић.

Те 2018-те године, доласком на место председника некаквог МЗ УБНОРА, Радослава Стевановића из Пудараца, познатијег у овом месту као Раде Роксић, историја Пудараца се нагло мења. Наиме, Роксић који је поставио сам себе на место некаквог председника од те године константно организује полагање венаца Палим борцима у Другом светском рату, 11.- ог октобра, уместо 14- ог када су Пударци ослобођени.

Исте године, од како је Радослав Стевановић преузео да организује "Обележавање дана ослобођења Пудараца", у сали Дома културе у Пударцима, званице и госте дочекале су постављене фотографије Александра Вучића и сада бившег председника ГО Гроцка, Драгољуба Симоновића којем се суди као осумњиченом да је налогодавац за паљење куће нашем новинару Милану Јовановићу.

Радослав Стевановић -Роксић из Пудараца, који се представља као председник МЗ УБНОРА Пударци је кадар Драгољуба Симоновића "Паликуће". Када је одржано прво рочиште против Симоновића, Роксић је био међу подршком "спонтано окупљених грађана".

Како је било у претходне две године, тако је и ове. Јуче  је, како је објавила Инфо служба ГО Гроцка,  обележен Дан ослобођења Пудараца. Испред ГО Гроцка, венце је положио помоћник председника општине, Милош Јанковић и одао почаст борцима страдалим у рату заједно са делегацијом Субнора Гроцка.

 

 

Председник Гроцке мисли да су Пударци ослобођени  11. октобра

Од 3. септембра 2020. године на место председника ГО Гроцка постављен је Драган Пантелић- Панта, рођени мештанин Пудараца. На питање редакције Жиг инфа да ли зна када су Пударци ослобођени у Другом светском рату, Пантелић одговара:

-11. Октобра, бар су јуче полагали венце, био је представник општине, одговорио је председник ГО Гроцка.

На констатацију Жиг инфа да је ослобођење Пудараца, према  записима и ранијим годинама, одржавано 14. Октобра, председник Гроцке је одговорио:

Требало би питати председника СУБНОР-а о чему се ради, изјавио је Пантелић.

 

Председник СУБНОРА Гроцка: Ја стварно не знам, тако смо наследили али не знам од кога

buda subnor

Будимир Несторовић, дугогодишњи председник СУБНОР-а из Гроцке није знао да објасни за Жиг инфо зашто је промењен датум ослобођења Пудараца, и како је дошло до тога да је ово место ослобођењо фактички пре београдске офанзиве, која је започета 12. Октобра 1944. Године.

-Ми смо тај датум наследили, заиста не знам да вам одговорим да ли су Пударци ослобођени 11., или како ви кажете 14. Октобра, каже Несторовић.

На питање од које године је председник СУБНОР-а у Гроцкој и од кога је наследио датум 11. Октобар као ослобођење Пудараца, Несторовић каже:

-Ја сам председник СУБНОР-а у Гроцкој још од 1997., а стварно не знам од кога смо наследили тај датум.

Након што смо му прочитали историјске податке Пудараца а који су изнети у овом тексту, ,и изнете чињенице да је до 2018. године ослобођење Пудараца обележавано 14. Октобра,  Будимир Несторовић је одговорио следеће:

-Могуће је да је дошло до те грешке, заиста не знам. Ја бих волео да прочитам негде те податке, ја их немам.

Будимир Несторовић није знао да одговори да ли ће он као председник СУБНОР-а у Гроцкој учинити нешто како би се исправила ова грешка, а није знао одговоре ни на још многа постављена питања а тичу се деловања његовог удружења, конкретно Другог светског рата.

 

Игор Пантелић, потпредседник СПС-а: Пударци су ослобођени 14. Октобра!

Игор Пантелић, мештанин Пудараца и потпредседник СПС-а у Гроцкој на питање Жиг инфа када је ослобођено његово родно место, одмах је одговорио:

-14. Октобра 1944. године су ослобођени Пударци, а ваша редакција се налази управо у улици која је обележена по том датуму, рекао је Игор Пантелић и додао да је ужаснут тим поступком да се 11. Октобра обележава дан ослобођења Пудараца.

- Ми из Социјалистичке партије Србије негујемо традицију наших простора и годинама уназад смо обележавали 14. Октобра, заједно са другим удружењима, ослобођење Пудараца. На крају крајева, још једном да поновим, ми у Пударцима имамо улицу 14. Октобра која је управо добила тај назив по датуму ослобођења Пудараца, истакао је Игор Пантелић.

 

Одборник Мијаиловић: Мене занима како то поставља споменик ко хоће?

Саша Мијаиловић, одборник из Пудараца који се нашао на листи СНС-а на предходним локалним изборима, каже да су Пударци ослобођени 14. Октобра и да му није јасно како је могуће да било ко поставља таблу на Дом културе.

-Наравно да су Пударци ослобођени 14. Октобра 1944. Године и не знам зашто се то обележава раније. Ја бих поставио питање и како на једној установи културе постављају се споменици како ко стигне. Ко је то дозволио, када се зна да треба све то да прође кроз неке правне процедуре. Мени је можда неки прадеда солунац, па да ли треба и ја да дођем самоиницијативно да му поставим спомен плочу, изјавио је Мијаиловић за Жиг инфо.

 

Помоћник председника Гроцке Милош Јанковић: Не знам тачан датум, али сигурно није 11. Октобра.

nuna subnor

Милош Јанковића- Нуна, помоћник председника ГО Гроцка који је присуствовао обележавању полагања венаца у Пударцима, за Жиг инфо каже да не зна тачан датум ослобођења Пудараца али то није сигурно 11. Октобар.

-Послат је допис у ГО Гроцка да ће се подићи спомен плоча и обележити дан ослобођења Пудараца 11. Октобра 2020. године. Ја сам присуствовао том догађају као представник ГО Гроцка, како би испоштовали обележавање. Ја не могу сада да вам кажем тачан датум ослобођења Пудараца али вероватно је он био 14 или 15 октобра, два три дана пре ослобођења Гроцке. Немогуће је да тај датум буде 11. Октобра, а зашто се јуче обележавао, односно зашто се обележава у претходне три године тог датума, заиста не знам, каже Јанковић за Жиг инфо.

Након свега и даље остаје непознаница да ли ће ико од надлежних, а поготово од представника ГО Гроцка, покренути питање евидентног лажирања историсјких датума.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније