недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

САЗНАЈЕМО: ГО Гроцка добија још једно јавно предузеће

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Према информацијама Жиг инфа, ГО Гроцка ће у наредном периоду добити још једно јавно предузеће. Од доласка на власт Српске напредне странке у Гроцкој, ово ће бити 5. јавно предузеће које се оснива, од чега су три финансијски пропала.

 Како наводе наши извори из врха СНС-а у Гроцкој, тренутно се пише статут за основање новог јавног предузећа којем би требало да се припоје "Зеленило и пијаце", "За развој ГО Гроцка" и део "Водовода и канализације". Председник ГО Гроцка, Драган Пантелић је на последњој седници Скупштине најавио могућност да ће се основати ново јавно предузеће.

Историја основаних и пропалих предузећа у Гроцкој, за време власти СНС-а

Оснивање нових јавних предузећа у Гроцкој почело је доласком на власт Српске напредне странке . Те 2012 године, ЈКП „Гроцка“ је након неколико година суноврата кренуло у добром правцу. Кашњење зараде радницима су смањене и уместо 6 плата, били су у доцњи 4. Возни парк је делимично обновљен. ЈКСП Гроцка је до тог времена било једино комунално предузеће у Гроцкој и дуже блокаде рачуна није било. Након јуна 2012-те године, у овом предузећу се запошљава преко 80 радника-чланова СНС-а, међу којима је и данашњи председник ГО Гроцка Стефан Дилберовић на месту-шеф сектора Север. У почетку ти радници су били запослени на уговоре о делу, да би касније већи део добио уговоре на неодређено време. Опозиција је у том времену критиковала тај потез и јавно говорила да ће та запошљавања довести предузеће до блокаде. Власт је то одлучно демантовала. Први директор ЈКП "Гроцка" у напредњачком мандату био је садашњи директор водовода у Гроцкој, Мирко Добријевић.

Већ у 2013. години ЈКП "Гроцка" одлази у велики губитак, да би убрзо било једно од највећих губиташа међу комуналним предузећима у Србији са блокадом рачуна од преко 100 милиона динара.

Настају још три комунална предузећа у Гроцкој

Како се тонуло све више у финансијски колапс, власт у Гроцкој почиње да тражи решење у прављењу нових предузећа. Прво настаје ЈП "Топлифакација Гроцка".

ЈП“Топлификација“ Гроцка основано је 20.06.2013 године  и у моменту оснивања од ЈКП Гроцка преузима, као своја основна средства, изграђену Топлану са четири котловске јединице и комплетну пратећу опрему, магистралне изграђене топловоде, као и остале топловодне мреже до подстаница потрошача.Још од најаве оснивања овог предузећа, шпекулисало се да иза тога пројекта стоји само намера локалне власти да преко њега оствари пројекат „Гасификације општине Гроцка“. Иако је тај посао века, како су га тада називали, довођен од самог почетка у сумњиве послове, а њим се бавила и емисија „Инсајдер“, он је ипак настављен да се реализује.

Затим почетком априла 2014. године са радом су почела још два нова предузећа у Гроцкој. Реч је о ЈКП „Грочански комуналац“ и ЈП „Зеленило и пијаце“ Гроцка.

Оснивањем ова два предузећа доводило се у питање доста тога. Према ранијим објављеним чланцима о оснивањима ових предузећа,  многи су рекли да је спорно то што општина као оснивач не може да располаже са два предузећа исте делатности.  Ова два предузећа регистрована у АПР-у у јануару 2014. године али на сам почетак рада се чекало до почетка априла исте. Званични разлози нису познати зашто је дошло до толиког одлагања, али је оснивање истих пратило низ догађаја од којих је најзначајнији оставка  тадашње в.д директорке ЈКП-а "Гроцка" Оливере Огњановић. Спекулисало се тада да, в.д директорка није хтела да стави потпис на оснивање новог предузећа јер је сматрала да је то кривични чин. Званично је поднела оставку због здравствених разлога. Одмах по званичном оснивању ова два предузећа, рачуна истих су били у блокади око 15 дана. У међувремену, предузеће "Дирекција ГО Гроцка" се гаси и оснива ЈП "За развој ГО Гроцка".

Након што су готова сва комунална предузећа отишла у блокаду рачуна због неизмирених доприноса, а подручје Гроцке никада горе чишћено, тадашња власт креће у реализацију јавно-приватног партнерства. Након тога се оснива "Еко Гроцка" која званично почиње са радом 1. новембра 2015. године. Самим  почетком рада "Еко Гроцка" имала је велике проблеме у одношењу смећа. Такође, сада бивши председник ГО Гроцка Драгољуб Симоновић имао је велики утицај на ово предузеће, тако што је постављао своје кадрове на кључна места, или пак изнајмљивао камионе за одношење смеће по цени и до 500 евра по дану. Изнајмљивање камиона и осталих новчаних трансакција које имају додирних тачака са Симоновићем вршене су претежно преко приватног партнера, односно Магипа д.о.о. Познато је, такође, да су Симоновић и чланови његове породице путовали у Италију о трошку ових предузећа, без да је јавности дат одговор у ком својству је путовање извршено.

Већина радника из уништених јавних предузећа је остала без својих заосталих примања, иако су иста добила у судским процесима. ГО Гроцка, као оснивач јавних предузећа, није исплатила потраживања према радницима.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Промо

Bg

Најчитаније