недеља, 26 септембар 2021

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Након 59. саветника, стижу нова примања подобнима из Гроцке од преко 10 000 евра!

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ГО Гроцка, расписала је 28. јула 2021. године конкурс за суфинансирање и финансирање удружења са територије ове локалне самоуправе, у износу од три милиона динара.

 Пре тога, ова одлука је одобрена на седници Већа ГО Гроцка. Комисија која треба да одлучује о додељивању средстава, већи део прописа о учешћу на конкурсу, преписала је из неких других локалних самоуправа, не водећи рачуна о траженој документацији за учеснике. Тако се од документације, између осталога, тражио и оверен статут или оснивачки акт удружења, што је јавно доступан податак у Агенцији за привредне регистре. Како због постављених услова многа подобна удружења, првенствено пензионера, нису могла да прођу формално - правно ни основне услове учешћа на конкурсу, комисија за доделу средстава, тачније Већник Стефан Дилберовић је одлучио да не подели овај новац , већ ће поново расписати исти конкурс. Тако је комисија о финансирању и суфинасирању удружења, на јуче, наводно, одржаној седници одлучила да промени систем бодовања, како би остало нераспоређених средстава која ће се касније расподелити подобнима.

Према правилу, када Комисија  одлучи о додели средстава, таква одлука  се потврди и на седници Већа ГО Гроцка. У том тренутку могуће је изменити износ  додељених  средстава, а приговор на одлуку могуће је, према објављеном позиву, упутити управо Већу ГО Гроцка.

Међутим, одлука Комисије за додељивање средстава удружењима са подручја ГО Гроцка је објављена, али се о њој није одлучивало на седници Већа ГО Гроцка.

Наиме, неко је на званичном општинском сајту објавио одлуку Комисије, пре него је она потврђена на Већу (као и претходних година). Одлука комисије је постављена на чланку објављеном 28. јула 2021. године. Ова одлука није прослеђена учесницима.

klop

У тој одлуци, Медијском центру Жиг инфо је додељено нула динара јер, према мишљењу комисије, програм је некавалитетан и нејасан, а пројекат је оцењен са 31. бод. Како се Жиг инфу не би доделила средства, Комисија је на јучерашњој седници , променила услове конкурса, те је накнадно одлучено да минималан укупан број бодова за додељивање 30 000 динара буде 36, а да сваки следећи бод вреди 13 824 динара.

Поред недодељивања средстава Жиг инфу, Комисија у Гроцкој додељује износ од 389 424,00  динара удружењу "Центар за едукацију и помоћ омладине Београда" из Врчина, чији је статут усвојен крајем маја 2021. године.

vrcin

Прошлогодишњи пројекат Жиг инфа, који је идентичан овогодишњем био је прецизан и јасан за Комисију, док је овогодишњи нејасан и неквалитетан. С друге стране, иако је прецизирано да е могу да учествују на овом конкурсу, Спортско удружење "Преображење" из Калуђерице, које је крајем прошле године примљено у Спортски савез општине Гроцка, добило је средства у износу од 306 480, 00 динара.

Подсетимо се, и прошле године је Жиг инфо поднео приговор на додељена средства за суфинансирање и финансирање удружења. Како Комисија није хтела да прихвати приговор у целости, Жиг инфо је поднео Буџетској инспекцији приговор која је накнадно утврдила да је приговор оправдан.

Погледајте овогодишњу одлуку Комисије:

ЕЖИ

 

 

 

Промо

Bg

Најчитаније