недеља, 16 јануар 2022

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Сећате ли се најаве изградње здравствене станице у Винчи?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отприлике пре више од две године, грађанима Винче и околине стигла је бомбастична вест, да ће већ за исто толико времена, односно ове године имати нову здравствену станицу у Винчи.

Свеопшти избори су најављени за 2020. те је требало поново подсетити на овај пројекат.

- Завршен је урбанистички пројекат који је прошао јавну расправу, а Комисије за планове града Београда га је усвојила - објашњавају надлежни из ГО Гроцка. - Планирано је да, ако све протекне по плану, радови на изградњи почну до краја 2020. године, изјављивали су 2019. надлежни из ГО Гроцка.

Још тада се знало да, док се не започне изградња нове амбулантне станице, које ће се простирати на 2.600 квадратних метара, око 15.000 становника из овог грочанског места биће принуђено да се лечи у изузетно лошим условима. Привремена барака у којој је смештена ова здравствена установа подигнута је још 1986. године. Кров је почео још тада да прокишњава, одељење педијатрије полако да тоне, а прилазних стаза готово да више и није било. Додатни проблем стварала је и пијаца која је смештена уз зграду, и то на месту које је било предвиђено за паркинг, због чега је било немогуће да пацијенти паркирају своје аутомобиле у близини.

Затим је дошао Ковид. Ситуација се драстично мења, али на горе. Нови вирус донео је нове услове рада. Здравствена станица у Винчи постала је Ковид амбуланта. Већина служби из Винче данас су премештене  по здравственим станицама Дома здравља Гроцка.

 

На последњој седници СГО Гроцка, председник Драган Пантелић је изјавио да од градње нове здравствене станице у Винчи неће бити ништа у неко догледно време. Ако се може разумети председник Гроцке, у овој општини нема стручних кадрова који би пројекат изградње станице у Винчи  могли да направе. "Ето, кривите мене", рекао је у једном тренутку председник Гроцке, Драган Пантелић, на последњој седници СГО Гроцка наводећи разлоге зашто још нема здравствене станице у Винчи.

 У "економском тигру", како је нашу државу назвао председник Србије Александар Вучић, овакве слике једне здравствене установе би биле незамисливе. 

Пример здравствене станице у Калуђерици, одељења за физијатрију је класичан пример када закаже држава. На последњем спрату ове установе налази се физијатрија, а лифт не ради већ три године. Четири спрата уз степенице, требају прећи они који су на штакама. Право умеће и егзибиционизам, али алтернативног решења нема. Физијатрија постоји и у здравственој станици у Бегаљици, али је она удаљена више од 25 километара, што представља проблем становништву овог дела општине. 

Према сазнањима Жиг инфа, поправка постојећег лифта је немогућа. Журило се да се здравствена установа заврши те је уграђен лифт који је тотално ван стандардни. Решење постоји и то је замена постојеће електронике са вучним механизмом. Ипак, новац за то никако да стигне. 

Београдски избори биће следеће године. Вероватно ће се на изборном  "менију" поново пронаћи и здравствена станица у Винчи. Дотле, наоружани стрпљењем, кабаницама и осталим средствима заштите, пацијенти ће користити постојеће капацитете Дома здравља Гроцка.

 

За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније