недеља, 17 јануар 2021

Локалне Вести

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Нишлијку која је преминула од рака из Дома здравља позвали на скрининг

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Позив да дође на проглед који је део скрининг програма за рак дебелог црева из нишког Дома здравља послали су поштом на име Нишлијке која је преминула пре 10 година. И док је коверта са именом његове покојне мајке узнемирила Нишлију Б. П. јер је умрла управо због канцера, из Дома здравља тврде да је обавеза родбине их обавести о смрти члана породице, како би се здравствени картон архивирали, пишу Јужне вести.

 

Да дође на заказан преглед у здравствену амбуланту на Леденој стени стоји у позиву који је стигао прошле недеље на адресу нишке породице, а насловљен је на жену која је преминула још 2009. године.

Позив је био за скрининг рака, а она је од тога преминула, наводе Јужне вести, које прилажу и фотографију позива.

"Јако сам узнемирен и огорчен, ово је велика брука. Не могу да опишем како сам се осећао када сам видео коверту са њеним именом", каже син.

Из Дома здравља наводе да позиве становништву за скрининг, преглед на рак дебелог црева, упућују из постојеће базе података, а на основу године рођења. У случају смрти члана породице родбина углавном обавештава здравствену установу о смрти свог члана породице, како би здравствени картон био архивиран, што се у овом случају није догодило.

Локална самоуправа, по закону, нема обавезу да доставља Дому здравља Ниш обавештења о преминулим особама, наводе у Дому здравља.

Међутим, син преминуле Нишлијке којој је упућен позив на преглед истиче да 10 година нису примили ниједно обавештење на њено име, као и да је обавеза породице да пријави смрт сродника само у матичној служби, а потом све иде аутоматски. Б. П. каже да административне грешке разуме, али да га је ова нарочито погодила јер је реч о његовој мајци који је преминула баш од рака.

Јужне вести/Н1

Промо

Bg

Најчитаније