недеља, 26 септембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Скупштина Гроцке усвојила разматрање Агенције због "трешњара", ипак одустаје се од бербе (ВИДЕО)

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Представници произвођача трешања су у петак 18. Јуна, предали на писарници општине Гроцка, захтев за разматрање за оснивање друштва са ограниченом одговорношћу "Агенције за развој пољопривреде ГО Гроцка". Исти су се појавили и јуче пред заказану седницу СГО Гроцка, како би се уверили да ће њихов захтев , ставити на усвајање.

 Скупштина ГО Гроцка је усвојила предлог произвођача трешања, односно ставиће на разматрање за оснивање овакве Агенције. Ненад Панић, један од представника произвођача трешања каже да се њихова борба неће завршити на овоме.

-  Гроцка је одвојила милион евра за мигранте и да се купују сеоска домаћинства. Шта да радимо, да ми наше трешњаре продамо мигрантима? Толико пара се одваја за мигранте, а за пољопривреду нема....Сељак када има пара, он највише ради. Зида, прави, седи по кафићима.. Па и зубар један зна да има више посла када је боља година и када сељак узме паре. Ми ћемо истерати ово до краја, јер немамо друге опције. Нама су породице угрожене, рекао је за Жиг инфо, између осталога, Ненад Панић.

Детаљније у видео прилогу:

 

У међувремену, у јеку сезоне брања тог воћа почињу да одустају од тог посла јер им откупљивачи нуде цену од 60 до 80 динара, а прекупци свега 30 динара за килограм.

Власник воћњака трешања од два хектара из Ритопека Драган Драгић рекао је за Бету да је по цени трешања ова година „најгора од најгорих“.

„Ове године вегетација у Србији касни две недеље, па су трешње у Азербејџану сазреле пре наших и они су заузели руско тржиште где се извози и трешња из Србије“, рекао је Драгић.

Додао је да се и откупљивачи жале јер немају зараду, а на домаћем тржишту прерађивачи нуде 65 динара колико и румунска фирма која купује трешње за производњу ликера.

„Произвођачи трешања немају никакву зараду, али неке сорте трешања морамо да оберемо да би наредне године могле да роде“, рекао је Драгић.

Пољопривредник из Ритопека Милош Матејић рекао је да ће отпустити раднике јер је чист губитак плаћати их 3.000 дневно и трешње продавати по 30 или 60 динара.

„За овакву ситуацију на тржишту трешања крива је и држава која је дозволила да велики откупљивачи уцењују мале произвођаче који немају право да региструју хладњачу ако немају 400 тона трешања у сезони, а толико нема ни цело село“, рекао је Матејић.

Додао је да ће прекинути бербу и отпустити раднике да не би увећавао губитак од продаје трешања.

 

Јефтиније запустити воћњак него радити


„Јефтиније је запустити воћњак, него радити и дотирати из џепа“, рекао је Матејић.

За министарство пољопривреде, како је рекао, пољопривреда су једино кукуруз и пшеница, а „воћарство их не интересује“.

Матејић је рекао да не може да региструје воћњак смокви јер не постоји у регистру, а то је неопходно када би хтео да их извози.

Он је рекао да државу пољопривредници интересују само када се „брани земља, када треба да им завуче руку у џеп и када се гласа“.

„Дају нам субвенције од 4.000 динара по хектару, колико кошта један џак минералног ђубрива, а за хектар треба шест џакова“, рекао је Матејић.

 

ЕЖИ/Н1

Промо

Bg

Најчитаније