МАЈКУ ВАМ.. ШТО МЕ МРЗИТЕ? Писмо Друга Тита | Жиг Инфо

МАЈКУ ВАМ.. ШТО МЕ МРЗИТЕ? Писмо Друга Тита

Драги моји Југославени, мрзите ме чујем.

И то из дна душе. Мрзите ме и све ми по списку псујете. Кажете да сам био диктатор, да сам гушио слободе, да сам слао у затвор недужне, да сам наредио убиства многобројних. Да док сам био на челу ФНРЈ и СФРЈ задужио и вашу дјецу, ваше унуке и праунуке. Да сам био против слободе исповједања вјере. Да сам направио друштво привилегираних а да је народ био жељан свега.

Е па мрзите ме, надам се да ћее ме мрзити из дана у дан све више. Заборавити ћете да сам постао предсједник државе која је још била у феудалном добу, да скоро није било творница, да је проценат неписмености био изузетно висок, да су болести које су одавно биле искоријењене у Европи и даље харале по цијелом Балкану. Заборавити ћете или већ јесте колико је километара пруга, путева и цеста направљено док сам био „диктатор“. Колико је болница изграђено, школа и универзитета. Колико смо само творница направили, какву смо војну индустрију изградили. Колико сте само имали радничких одмаралишта, првенствено на мору али и на копну. Ваша су дјеца имала добре школе, ваш је пасош био цијењен.

Јесам, признајем, био сам диктатор. Нисам дозволио да нам Руси и Американци серу по глави. Тачно је, био сам диктатор, нисам хтио да чујем да може бити неко гладан. Наређивао сам, и опет бих, да сваки радник добије стан од своје фирме. Наређивао сам и опет бих, да свака радничка фамилија има право на годишњи одмор на мору. Признајем, мрзио сам заосталост и користио сам свој диктаторски аутроритет да свако дјете мора ићи у основну школу а ко жели може и у средњу и на бесплатан факултет. Лијечење на ВМА у Љубљани, Загребу, Београду је било доступно свима и свима је било бесплатно.

Мрзите ме што сам хапсио и слао на Голи оток. Мрзићете ме још и више кад вам кажем да бих то опет чинио само да обезбиједим миран сан сваком дјетету у својој диктатури. А у томе сам и успио. Ко је радио свој посао, није ишао на Голи оток. Ко је радио глупости, роварио против тек основане државе, ковао планове за успостављање совјетске републике, или неке америчке квази-демокрације, тај је имао бесплатну карту за Голи оток.

Мрзите ме што сам наредио убиства квислинга и издајица 1945-те. Ма шта сам требао? Да их амнестирам, а они клали недужан народ 4 године. Кажете да сам наредио убиства неких свештеника, хоџа и попова? А није вам пало на памет да их је остало у животу више од 99%, односно да сам наредио (и опет бих) да се смакну само они који су благословљавали кољаче. Заборавили сте да нисам забранио да се граде и цркве и џамије.

Кме, кме Тито је био диктатор, он није дозволио развој демокрације! Па мајку вам вашу, све сам вам дао! Није се звало ова или она странка али сте имали ССО, СК, синдикате, радничке савјете, СУБНОР, имали сте све могућности да се понашате демократски и увјежбавате демократске процесе. Као смета вам што није могао напредовати ко није био члан партије! Па мајку вам вашу, ко сад напредује у тим вашим државама? Да нису можда независни интелектуалци!?

Ма знате шта, разочарали сте ме и то дубоко. Све сам вам дао и шта ви онда урадите? Све разјебете! Гдје су сад оне школе и творнице, гдје су универзитети? Колики је наталитет? Растете ли или падате? Јесте ли сретни или несретни? Љето је, хоћете ли на море? Хоћете ли својим парама или можда на кредит? Чије су вам банке? Чију храну једете, је ли увозна или домаћа? Имате ли за зимницу? Сјећате ли се мојих зимница, сваке године, ха? Ко је кум вашег дјетета? Је ли комшија и пријатељ друге нације или више тога нема? Гдје су вам дјеца, са вама или су побјегла у иностранство, брисати гузице швабама? Може ли се живјети од пензије или се сви молите богу да умрете прије него одете у пензију, само да се не патите и не мучите своју дјецу?

Будале јадне! Шта сам вам говорио – чувајте братство и јединство. Мислите ли да сам ја то само онако причао?

Будале јадне! Сад вам швабе и французи уваљују причу о европској унији! А ви пушите све што вам кажу! Па имали сте унију јачу од европске са војском, полицијом, банком, минималним увозом, чист зрак и домаћу храну, џаба школство и здравство. А сад ћете добити њихову војску и полицију, њихове банке да вас пљачкају, заборавите на чисти зрак и воду, ићи ћете код њих да их служите а домаће ћете појести само говно.

А то сте и заслужили.

 

6YKA

Коментари

Коментари


Препоручујемо