МиГ-ови из Русије не лете 20. октобра; модернизација, нови радари и ракете нису ни на видику; одржавање по стању и нови резерни делови једина вест | Жиг Инфо

МиГ-ови из Русије не лете 20. октобра; модернизација, нови радари и ракете нису ни на видику; одржавање по стању и нови резерни делови једина вест

Потврда наше мини-анализе о даљем развоју дешавања са новоуведеним (нећемо их звати „новим“ јер нису у питању нове летелице) МиГ-овима 29 дошла је јутрос од највиших званичника Министарства одбране и Војске Србије.

Авиони неће летети 20. октобра на Батајници (догађај је добио назив „Слобода 2017“). Неће, наравно, ни бити званично уведени у наоружање Војске Србије већ ће и даље бити под надлежношћу компаније РСК МиГ. „Предекспортна припрема“ односно вађење руске опреме и „модернизација“ (морамо и ову карактеризацију престати да користимо) на ИЦАО стандард тек треба да се уради.

Нема никакве модернизације, нових ракета ни радара – преговори о томе тек треба да почну. Једина вест је одржавање по стању и додатно продужавање животног века.

Ово су јутрос испричали помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др. Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак и начелник управе за одбрамбене технологије, генерал-мајор проф. др. Бојан Зрнић, гостујући у јутарњем програму Телевизије „Пинк“. Након што су стоички успели да издрже терор непрецизних, неелоквентних и крајње збуњујућих питања двоје водитеља, три званичника су прилично јасно и детаљно попунили рупе на основу којих можемо поставити дешавања у наредних неколико месеци.

Спуштање лопте
Како је Ненад Милорадовић рекао, преговори са Руском Федерацијом у погледу донације и резервних делова трајали кратко – само месец дана, у децембру прошле године. Нагласио је да се цео програм заснива на донацији, да су прва (тренутна) и друга фаза (ИЦАО, резервни делови) у току а да се трећа фаза (модернизација) предвиђа – дакле није почела.

Осврнуо се на хистерију у медијима око „ишчекивања“ доласка летелица са коментаром да су они покушавали да дају исправне информације. Новинари Пинка га нису питали због чега су политичари онда лагали о више најављених и потом нереализованих датума испоруке?

Милорадовић је наводе да су Бугари и Румуни онемогућавали прелет испорука индиректно окарактерисао као глупости, да је превоз урадила цивилна компанија. Дакле НАТО и Русија нису били на ивици рата.

Командант РВ и ПВО генерал Живак покушао је прилично неартикулисаном водитељском тандему да појасни да је испорука летелица обављена за три дана, да наши техничари тренутно са колегама из РСК МиГ раде на састављању летелица и да су били у Русији на усавршавању и обнови знања.

По Живаковим речима имамо комплетну опрему да се прва и друга фаза комплетирају. Открио је да је поред тренутног броја млађих пилота који су у скоријем периоду завршили преобуку на МиГ-29 у плану да исту заврши још „5 до 7 пилота“. Рекао је да ће неки од њих то урадити овде а неки у иностранству.

Живак је очигледно најзадовољнији са будућим оспособљавањем система одржавања по стању и навео је да ћемо тако имати максимално искоришћење ресурса летелица.

Генерал Зрнић је потврдио да нема летења за новоуведене МиГ-ове 20. октобра. Како је рекао – летеће само тренутни у наоружању 101. ескадриле.

По њему, процес склапања биће завршен до 20. октобра, летелице ће бити на статици, након „Слободе 2017“ враћају се у надлежност РСК МиГ и тек им предстоји „предекспортна припрема“ у Моми. Дакле, судећи по овој изјави, руска опрема није скинута у Русији и предстоји нам процес инсталације ИЦАО комуникационо-навигационе опреме. Што, наш је закључак, може потрајати и до пролећа, ценећи тренутне способности и доказану динамику радова у ваздухопловно-ремонтном заводу на Батајници.

Зрнић је поново индиректно порекао приче о томе да су нове ракете стигле рекавши да је тренутно наоружање које поседујемо компатибилно са свим новоуведеним летелицама и да цела ова прича заправо представља „појачање у броју“.

Затим је, упркос настојању водитељског пара да дигне атмосферу одушевљења, Зрнић поентирао истичући значај фазе 2. Истакао је да је потписан „један јако озбиљан и вредан уговор“ са корпорацијом РСК МиГ који, између осталог, обухвата појачавање система одржавања и набавку стока критичних резерних делова. Такође, Зрнић је навео да је у плану уградња система сензора за дијагностику која ће омогућити одржавање по стању.

Потом је поново индиректно демантовао да постоји решење за модернизацију, нове радаре и ракете рекавши да је све претходно речено подједнако битно као и наоружање које ће се „уговарати у фази 3.“. Дакле прве паре од веће помињање цифре из суфицита отишле су на резервне делове.

Према Зрнићевим речима, Министарство одбране и Војска Србије планирају да продужавање животног века номинално одраде, у неком тренутку, до најдужег могућег периода. Рекао је да је оригиналан животни век МиГ-ова 29 био 25 година, да је већ продужен на 30, да ће бити додатно продужен на максималних 40, уз контролни преглед на 35 година. Додао је да постоје почетна мишљења и прогнозе инжењера РСК МиГ-а да је на нашим летелицама могућа и даље екстензија због изузетно малог налета и након 40 година.

Ово значи да постоји могућност да свих 10 летелица (у зависности на којој се када заврше радови) „добаци“ до, рецимо, 2030. године.

ИЗВОР: www.tangosix.rs

ФОТО: Драган Трифуновић

Видео где се говори о набавци и ремонту Мигова -29, гости:  помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др. Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак и начелник управе за одбрамбене технологије, генерал-мајор проф. др. Бојан Зрнић.

Коментари

Коментари


Препоручујемо