Мито је уобичајена ствар међу српским лекарима, само се тарифа разликује. Ови лекари траже НАЈВИШЕ | Жиг Инфо

Мито је уобичајена ствар међу српским лекарима, само се тарифа разликује. Ови лекари траже НАЈВИШЕ

Јавна је тајна да се услуге у појединим болницама плаћају, иако су оне бесплатне.

Мито је, изгледа, сасвим уобичајена ствар, а једино што варира је тарифа лекара, која се креће и до 3.000 евра. Корупција је, кажу извори “Блица”, најприсутнија међу хирурзима, па гинеколозима, док су на трећем месту анестезиолози.

Међу хирурзима највише на овај начин зарађују кардиохирурзи, неурохирурзи и ортопеди, док су међу гинеколозима најкорумпиранији акушери.

Корупције најмање има у домовима здравља, а највише у институтима и клиничким центрима.

Будући да се ради о разрађеном систему, за изнуду новца од пацијената постоји и неколико модела. Има оних лекара који отворено траже, али више је оних са скривеним намерама.

Такви, наиме, одлажу пацијенту термин за два месеца или шест месеци, а свако зна да ће, ако понуди новац, брже доћи на ред за операцију. Има и оних за које ради друго особље и које бије глас да се до њих не може доћи ако не добију одређени износ. Такви имају посреднике, који новац узимају после завршених операција.

Корупција у болницама одавно је пољуљала поверење грађана у здравствени систем, а њено постојање признају и сви надлежни. Тако у Министарству здравља, кажу да имају нулту толеранцију за корупцију.

– Наше опредељење је да искоренимо такве криминалне активности из ове области. Свесни смо да то није једноставан посао, али и уверени да ова појава представља изоловане случајеве и да није распрострањена као раније – кажу у Министарству здравља.

С. Т.     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо