МОДЕРНЕ ТРОЈИЦЕ Ево како их Пударчани обележавају (ФОТО) | Жиг Инфо

МОДЕРНЕ ТРОЈИЦЕ Ево како их Пударчани обележавају (ФОТО)

Педесети дан после Васкрса, Српска православна црква и њени верници славе Духове или Свету Тројицу.

Духови или Педесетница је хришћански празник којим се прославља силазак светог Духа на апостоле у Јерусалиму, 50 дана након Христовог Васкрсења. Одатле и израз прослава педесетнице.

Хришћани овај празник славе и као дан „рођења Цркве“ будући да Дела Апостолска доносе да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се „дало крстити те су примили Духа Светога“. Иначе то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свима а не само према Јеврејима.

У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После свете литургије служи се вечерње, на коме се клечи и плету венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Овај празник се повезује и са старим временима, када се славио празник жетве, радости и љубави. Десет девојака обуку се и оките лепо, па иду од куће до куће. Девојке глуме краља, краљицу, барјактара и дворкиње и држећи јатагане обавијене пешкирима, играју и певају песме о женидби, удаји, просидби, срећном састанку, радости око деце.

И док је у нека давнија времена поворка која обележева ову манифестацију ишла пешака, од записа до записа, певајућу црквене песме које су посвећене том дану, Пударчани су ову манифестацију модернизовали и прилагодили данашњици. Уместо пешака, у убилазак села кренули су моторизовани. Ево како је то данас изгледало:

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

 

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо