НА ГЛАСАЊЕ КОД БАКА НАДЕ Она кува кафу, а кроз кухињу јој прође ХИЉАДЕ ЉУДИ | Жиг Инфо

НА ГЛАСАЊЕ КОД БАКА НАДЕ Она кува кафу, а кроз кухињу јој прође ХИЉАДЕ ЉУДИ

У кући баке Наде Танасковић (74) у Великом Мокром Лугу, предстојећег 2. априла по пети пут ће се одлучивати о томе ко ће бити на власти.

Недостатак школа и вртића за бирачка места увешће понегде гласаче у кафане, локале, гараже, фотографске радње, али и куће обичних грађана. Они који буду имали среће заокружиће број кандидата срдачно дочекани, скоро ко у посети родбини, у идиличном породичном амбијенту.

Звездарцима је тако истински мерак да гласају код једне праве домаћице, са све увезаном марамом око главе. Како и не би био, кад се овде припреме схватају веома озбиљно, чак и много озбиљније него на неким уобичајеним местима. Није то у Улици Буљубашиних вода само “дођеш, заокружиш и убациш лист”, па кога брига сад где и како. Не, јер пред капијом свог дома екипу “Блица” јуче је сачекала Надежда Танасковић, а са њом и молери.

– Јао, па опростите на нереду, требало је да дођете у петак пред изборе. Тад ја све изнесем из кујне што се може, а сто и осталу дрвенарију лепо прекријем, па то све изгледа како треба – извињава се бака Нада, показујући на напуклине у ћошковима, док нас уводи у просторију у којој се гласа, а то је та кухиња, у коју се улази директно из дворишта.

Само тобож неспремна, како знају газдарице да претерају кад није по њиховој вољи цакум-пакум. Свеже бојена бела ограда уместо да се истакне међу старијим предметима, само је још допринела истицању светле куће, једне од већих у крају, спрам околних неомалтерисаних, у цигли, и стопила се са једнако белом кухињом. Бели “смедеревац”, бели зидови, па и такав миље стоје уз малобројно шаренило у виду ћилима. А све је беспрекорно, ни запрљане тачке.

– Довела сам мајстора да ми окречи гелендере, да буде лепо кад дођу људи, али ће после и мени да остане тако – правда се она и даље.

Колико година уназад дочекује комшије, како каже, не може да израчуна, а није баш ни сигурна ни за које изборе је радила, да ли за парламентарне или за председничке.

– Прође ми кроз кућу ма какве стотине – хиљаде људи! Познајем их већ све, а много народа овде гласа. Никада ниједну лошу ситуацију нисам имала. А и људи из комисије научили су се да им ја кувам цео дан кафе, па се грабе који ће код мене ради – прича расположена старица док нас нуди свежим мекикама, чији мирис, ономе ко познаје нарав ове госпође, додатно олакшава проналажење њене куће.

Izdaje kuću za 5.000 dnara

Ипак, има и оних који негодују и није им баш свеједно да неко уђе у њихову приватност.

– Унук живи са мном, на спрату је, али тог дана му је то све досадно, па се спакује и оде код оца и мајке у Болеч – смеје се она.

Целог живота је домаћица и окопава башту иза куће, а сада прима мужевљеву пензију, на коју добро дође свака пара.

– Добијем око 5.000 динара, тешко проналазе овде људе који хоће да изнајме кућу на тај један дан – каже Нада.

Након целог дана помагања и ћаскања, како је све сама спремила, сама и све распреми. Понуде се помагачи, али ова домаћица остаје верна својој улози и не да.

ПРВА ЗАОКРУЖУЈЕ

Бирачка места се отварају у 7.00, а затварају у 20 сати увече. Нада око пола пет већ креће с послом, а када све званично почне, као какав угледник, или такмац на изборима, има ту част да гласа прва. Јер, како нам је објаснила ,“има лаку руку”.

У БАРАЈЕВУ КАФАНЕ И ДИСКОТЕКА

Убедљиво најшаренија и најатрактивнија места за гласање су у општини Барајево. Почев од породичне куће-локала, преко продавница, две кафане, па све до – дискотеке. Таман да се после бројања гласова сви мало забаве.

ЗАОКРУЖИВАЊЕ ЧАК И У ЦРКВИ

Гласање ће се обављати по школама, општинама, месним заједницама, студентским домовима, вртићима, домовима културе, продавницама, поштама, домовима здравља, самачким хотелима, па и у парохијском дому.

Милена Родић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо