НАПРАВИЛИ КЛЕШТА У ОБЛИКУ ПСЕЋИХ ЧЕЉУСТИ и на име одштете узимали МИЛИОНЕ ДИНАРА! | Жиг Инфо

НАПРАВИЛИ КЛЕШТА У ОБЛИКУ ПСЕЋИХ ЧЕЉУСТИ и на име одштете узимали МИЛИОНЕ ДИНАРА!

Ово симулирање су поновили у више општина, а судови су, уз помоћ вештих адвоката и адекватне провере, одштету из буџета града делили шаком и капом

Истражујући феномен неуобичајено великог броја уједа паса луталица у маленој општини Оџаци, која је прошле године на име одштете “жртвама” исплтила чак 18 милиона динара из буџета, полиција је дошла до невероватног открића због које ће посла бити и за истражне органе.

Откривено је више особа које су специјално подешеним клештима сами себи нанели повреду налик уједу пса. Ово симулирање су поновили у више општина, а судови су, уз помоћ вештих адвоката и адекватне провере, одштету из буџета града делили шаком и капом.

У општини Оџаци су, како преноси РТС, уместо предвиђених 10 милиона динара одшетете, по судским пресудама морали да исплате осам милиона динара више.

– Полиција је открила особе које су ишле од града до града и пријављивале ујед, који је заправо био „ујед“ клешта. Био је то сигнал да нешто није нормално, па су преваранти убрзо откривени – рекли су званичници те општине.

О оваквим и сличним злоуптребама симулације уједа говори се све гласније као о организованом криминалу, који је присутан у готово целој Србији.

– Ради се о својеврсном бизнису који су направиле неке групе људи у спрези са одређеним адвокатским канцеларијама, што би могло да буде и предмет одређених истражних радњи – упозорава Сима Вуковић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

У НАЛЕД – у кажу да злоупотребе чине петину од милијарде динара колико је исплаћено “жртама” у последње три године.

Према подацима из Службеног гласника Општине Бор из 2015. године, у 2016. години је за програм мера заштита паса и мачака луталица у 2016. било је намењено 7 милиона динара. За азил је издвојено чак 32,5 милиона, али се још увек није усвојен документ о реализацији прошлогодишњег буџета. Поређења ради, за Народну кухињу социјално најугроженијих Борана у 2016. издвојено је дупло мање новца од трошкова за азил.

Пошто медијима није достављен детаљан план буџета за 2017. годину, немамо податак колико је у овој години намењено за одштете од уједа паса луталица, али, према нашим сазнањима, реч је о 10 милиона динара.

Како би се спречиле злоупотребе наплате штете од уједе паса луталица, ресорна министарства су недавно формирала радну групу која треба да донесе јединствено решење за целу Србијиу. Очекује се уједначавање судске и медицинске праксе, а НАЛЕД предлаже јединстевни регистар одшетних захтева.

Према изнетим подацима, у 80 одсто случајева заиста се радило о уједима паса који су углавном били кућни љубимци. Зато ће се убудуће водити рачуна о томе да ли су сви пси који имају власника чиповани, како би се казнили неодговорни власници који су пса оставили на улици.

Еспресо.рс / Истмедиа

Коментари

Коментари


Препоручујемо